Блаженніший Святослав у Томину неділю: Наша Церква передає Україні воскреслого Христа і запрошує торкнутися пасхальної радості

Так багато болю і страху сьогодні переживає наша Батьківщина-Україна. Але наша Церква, спільнота учнів воскреслого Спасителя, передає сучасній Україні не тільки вістку про Воскресіння Христове, але передає Воскреслого і запрошує усіх торкнутися цієї радості, яка сьогодні бринить між нами. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в Патріаршому cоборі Воскресіння Христового в Києві у Томину неділю.

«Сьогодні, у першу неділю після Пасхи Господньої, ми чуємо дуже глибокий і потужний заклик до кожного з нас, який лунає з перших моментів зустрічі учнів із Христом. Це заклик побачити, торкнутися, зустріти між нами воскреслого Спасителя. Ба більше, пережити переміну наших страхів на глибоку, справжню пасхальну радість», — зазначив проповідник.

Пригадуючи зміст сьогоднішнього євангельського уривка, Глава УГКЦ роздумав над тим, чого бракувало апостолу Томі, аби могти вигукнути воскреслому Спасителеві: «Господь мій і Бог мій!». Томі, на його переконання, замало було чути про воскреслого Христа, йому було потрібно пережити особистий досвід, зустріти воскреслого Христа у глибинах свого страху і замкнутих дверей.

Блаженніший Святослав пояснив, що цією зустріччю з Воскреслим Тома начебто відродився до своєї апостольської місії. «Змістом цілої проповіді апостолів було те, що вони бачили Воскреслого, Його торкалися, з Ним споживали страву, Того, кого вони зустріли, сповіщали народам», — наголосив він.

Предстоятель скерував увагу вірних на слова Христа «Мир вам!». Він зауважив, що з тим самим словом — «Мир всім!» — священнослужитель звертається до вірних на кожній Божественній Літургії. Архиєрей також пояснив, що означає благословення, яке уділяє священник чи єпископ на прохання вірян: «Цим ви просите того самого подиху воскреслого Спасителя. Це благословення двома руками, яке ви отримуєте на Божественній Літургії, є тим самим моментом передавання духу Воскреслого кожному з вас особисто сьогодні, понад дві тисячі років після того, як це сталося там, за закритими дверима, у Єрусалимі».

Блаженніший Святослав наголосив, що сучасній людині, як і апостолові Томі, замало почути про Воскреслого, необхідно з Ним зустрітися.

«Змістом церковного передання є не лише передавання вістки, інформації про Христа, але передавання самого воскреслого Христа. Тому щоразу, коли ви є на Божественній Літургії, то не тільки чуєте про Ісуса, але отримуєте Його живого у святому Таїнстві Євхаристії. Той мир, якого ми так усі прагнемо, — це ніщо інше, як повнота життя та досконалості, та остаточна ціль, до якої людина прямує все своє життя. Воскреслий Христос є тією метою, задля якої ми з вами були створені й покликанні до цього життя», — зазначив Патріарх, звертаючись до вірних.

Блаженніший Святослав пояснив символіку артосу, яким нині діляться у храмах: «Сьогодні цей пасхальний хліб, який символізує тіло воскреслого Спасителя, ми роздробили, і кожен із вас отримає в руки його частинку. Начебто, щоб ми пережили подібне запрошення, Христос каже до Томи: „Вклади сюди твій палець і глянь на мої руки. І простягни твою руку, і вклади її у бік мій. І не будь невіруючий, але віруючий!“».

«Ми просимо сьогодні: Господи, до нас прийди! Дихни на нас своїм духом Воскреслого. Проголоси нам твій мир! Дай нам можливість оживитися твоїм благовістом миру, про який ми багато чули, але ще більше його потребуємо! Ісусе, прийди до нас сьогодні! Наповни нас Твоїм духом і Твоєю силою, щоб ми сьогодні разом з апостолом, Твоїми учнями, разом із небом і землею у цей пасхальний час заспівали тобі: „Господь мій і Бог мій“», — завершив Глава УГКЦ.