В Івано-Франківську тривають реколекції для священників

У понеділок, 5 грудня, у стінах Івано-Франківської духовної семінарії, з благословення Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина, розпочалися дні духовної віднови для духовенства Архієпархії.

Впродовж кількох днів, 411 священнослужителів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ матимуть змогу спільно провести час, черпаючи із духовних реколекцій та спільно молячись, щоб опісля, з відновленим духом, продовжити душпастирську працю.

Цього року реколекції відбуватимуться у 3 тури й триватимуть 4 дні. Зібрання проходитимуть в каплиці духовної семінарії.

У програму, яка триватиме 4 дні, крім духовних наук та розважань, входитиме також насичена молитовна програма Церковного Правила, ділення власним душпастирським досвідом та приватні духовні розмови із реколектантом.

Реколекції відбуваються під духовним проводом о. Ігоря Бойка — ректора Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Основна тематика реколекцій — покаяння та навернення.

В одній з наук, під час Божественної Літургії, о. Ігор Бойко, звернувся до присутніх зі словами:

«Звідки походить зло, або як зло проникає в нашу душу? Все починається з думки, яка по суті не є гріховною. Далі ми входимо в діалог, який стає суперечкою. Третій етап — це боротьба. Коли думка триває довший час, ми намагаємося відігнати її. Проте, якщо цього не стається, то нас поглинають думки, і настає четверта стадія — згода. Коли ми погоджуємося на ту думку, тоді настає гріх. Коли людина постійно і легко погоджується, то це стає пристрастю, і вона не має сили боротися. Тож не дискутуймо з думками та не входьмо з ними в діалог».

Пізніше о. Ігор підкреслив, що Ісус Христос не входив у діалог зі спокусником, проте кілька разів говорив цитатами зі Святого Письма. Тому реколектант заохотив кожного душпастиря мати готову цитату зі Святого Писання, щоб виходити із різних життєвих ситуацій та боротися з негативними думками.

В одній із наук реколекцій о. Ігор розважав над тим, як дозволити Богу діяти в житті людини:

«Реколекції — це молитовний час для духовного оновлення та навернення, перебуваючи з Богом. А навернення — це слухати та приймати Боже Слово, і дозволити Йому діяти в нашому житті. Молитовний шлях, через який ми проходимо, стосунок з Богом, дозволяють мені подивитися на ті самі речі Божими очима, а не своїми, які можуть помилятися. Молитва допомагає нам вийти понад те, що ми думаємо, і це є навернення».

Відтак о. Ігор закликав звернути свою увагу на Пресвяту Богородицю:

«Щоб це зрозуміти, подивіться на Марію. По-людськи мислячи та будучи в юному віці, Вона була здивованою, чому Господь обрав саме Її стати Божою Матір’ю. Марія по-справжньому переживає цей момент і прийняла волю Божу, і саме це є наверненням. На кожному етапі свого життя Вона поступає по-іншому: впродовж життя Ісуса Христа, під Хрестом, на якому Її Син помирає у страшних муках і стражданнях. Вона не нарікає на Бога, а в мовчанці стоїть під Хрестом, де вмирає її Син».

Далі реколектант наголосив на тому, що навернення — це постійне осмислення того, що в житті стаються різні події, які Бог нам дає, — це радісні й добрі події, на які дивимось Божими очима.

«Навернення — прийняти світло Святого Духа. Ми просимо, щоб Він дав нам здатність відкрити Боже Слово, яке читатимемо. Навернення полягає у тому, щоб побачити речі у правильному світлі. Молимося на Утрені такими словами, які слід часто повторювати: “Кожна душа живиться Святим Духом і чистотою пишається, і таїнственно просвітлюється єдністю Пресвятої Тройці”», — цими розважаннями про дію Святого Духа о. Ігор поділився із душпастирями.

Згодом о. Ігор закликав відкриватися на Слово Боже у Святому Письмі, яким Бог промовляє до людини, а також шанувати його та бути уважним, слухаючи його. Це допомагає встановити живий зв’язок з Ісусом Христом.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ