Папа: погляд Христа — це погляд, який шукає і обіймає того, хто загубився

Погляд Ісуса і погляд людини, яка Його шукає були в центрі уваги проповіді Папи Франциска в останню неділю жовтня.

Погляд Бога ніколи не зупиняється на нашому минулому, повному помилок, але дивиться з безмежним довір’ям на те, чим ми можемо стати. Так Папа Франциск підсумував свої роздуми, якими в неділю, 30 жовтня 2022 р., ділився із прочанами, що опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній». Зупинившись на євангельській розповіді святого Луки про зустріч Ісуса із начальником митарів Закхеєм, він звернув увагу на те, що в цій події центральне місце займає дієслово «шукати»: Закхей шукає спосіб, аби побачити Ісуса, натомість Ісус каже, що прийшов «шукати і спасти те, що загубилося». «Зупинімося на двох поглядах, які шукають один одного: на поглядові Закхея, який шукає Ісуса, і на поглядові Ісуса, Який шукає Закхея», — запросив Святіший Отець. Про це розповідає українська редакція «VaticanNews».

У житті ніколи не є все втраченим

Якщо йдеться про Закхея, то Наступник святого Петра нагадав, що це був митар, тобто, один з тих євреїв, які збирали податки на користь римських завойовників і наживалися на цьому становищі. Тому він хоч і був багатим, але був також ненависним для всіх і вважався грішником. І коли євангелист пише, що він був низького зросту, то, за словами Папи, це може також вказувати на внутрішню низькість, на його посереднє, нечесне життя із поглядом, завжди зверненим вниз. Однак, він прагнув побачити Ісуса, і для цього вилазить на дерево, робить те, що в очах людей є смішним. «Закхей, у своїй низькості, відчуває потребу шукати інший погляд, отой Христовий. Він Його ще не знає, але очікує когось, хто визволить його з його становища, морально низького, виведе з болота, в якому він перебуває», — сказав Святіший Отець, зауваживши, що Закхей навчає нас, що в житті ніколи не є все втраченим, завжди можемо знайти місце для прагнення розпочати наново.

Погляд, який повертає гідність

Євангелія розповідає, коли Ісус проходив повз дерево, на якому був Закхей, то підвів погляд і сказав: «Закхею, швидко злізай, бо сьогодні потрібно мені залишитися в твоєму домі». Єпископ Риму звернув увагу на те, що той факт, що Ісус мусів підвести погляд, означає, що Він дивиться на Закхея знизу. «В цьому й полягає історія спасіння: Бог не поглянув на нас згори, щоби принизити та судити; навпаки, Він понизився аж до вмивання ніг, дивлячись на нас знизу та повертаючи нам гідність. Таким чином, зустріч поглядів між Закхеєм та Ісусом, здається, підсумовує всю історію спасіння: людство зі своїми злиднями шукає відкуплення, але це Бог, насамперед, з милосердям шукає створіння, щоби його спасти», — сказав Святіший Отець.

Як ми дивимося на себе і на інших?

Підсумовуючи, Папа закликав пам’ятати про те, що «Божий погляд ніколи не зупиняється на нашому минулому, повному помилок», але «з безмежним довір’ям дивиться на те, чим ми можемо стати». І якщо іноді почуваємося «низькими зростом», замалими для життєвих викликів чи євангельських вимог, «Ісус завжди дивиться на нас з любов’ю». Він «виходить нам назустріч, кличе на ім’я, і якщо приймемо Його, приходить до нашого дому». А тому потрібно запитати себе, як ми дивимося на себе самих, чи почуваємося невідповідними і миримося з цим, а чи шукаємо зустріч з Ісусом? А також про те, який погляд маємо на тих, хто помилився і старається підвестися? «Ми, християни, повинні мати Христовий погляд, який обіймає знизу, зі співчуттям шукає того, хто загубився. Таким є і завжди повинен бути погляд Церкви», — наголосив Святіший Отець.

Оплески для блаженної

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск скерував думку до колумбійського міста Медельїна, де напередодні відбулася беатифікація монахині Марії Беренісе Дуке. «Своє довге життя, що завершилося 1993 року, вона повністю присвятила служінню Богові та ближнім, особливо найменшим і відкиненим. Нехай же її апостольська ревність, яка спонукала її нести Ісусове послання поза межі своєї країни, зміцнить в усіх бажання через молитву й милосердну любов брати участь у поширенні Євангелія в світі», — побажав Святіший Отець і закликав привітати нову блаженну оплесками.

Джерело