«Час Великого посту — це період, у який із-під завалів гріха потрібно дістати власне «я»», — Блаженніший Святослав

Кожний гріх, який ми чинимо, подібний до смертоносної ракети, що руйнує мене, мої підвалини життя і діяльності, нищить гармонію і красу внутрішнього світу, розбиває внутрішню храмину моєї особистості, поміщає мене під завали мого гріха… Як із-під завалів рятівники рятують людей, життя, яке там ще, можливо, жевріє, так час Великого посту — це час віднайдення, відбудови, порятунку на дні душі й серця людини образу та подоби Божої, того джерела життя, яке Господь Бог у мене вклав, і яке я своїми гріхами засипаю, коли від Нього відвертаюся.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві у Сиропусну неділю, як зазначає Департамент інформації УГКЦ.

На початку проповіді Блаженніший Святослав наголосив на важливості часу Великого посту в особистому, церковному і суспільному житті, а також застеріг українців перед небезпекою змарнувати чи втратити цей період в обставинах війни в Україні.

Проповідник зазначив, що в цей благодатний час посту нас впроваджує Боже слово про прощення, справжній піст і скарб серця (Мт. 6, 14–21).

«Христова Церква відкриває наш духовний зір і слух на слухання дуже особливого Божого слова про прощення, справжній піст і скарб… Ми чуємо частину Нагірної проповіді Ісуса Христа, що власне є осердям, ядром Його науки, Його життєдайної сили, яку Він передав своїм учням і апостолам», — сказав архиєрей.

Роздумуючи над прощенням, Глава УГКЦ наголосив, що Бог є джерелом життя і прощення, справжнім скарбом людини, який хоче вивести нас із простої людської логіки ображеного та винуватця.

«Прощати тим, хто нам завинив, — це наслідувати Бога, який ніколи не грає роль ображеного, який ніколи не втомлюється прощати мені. Часом ми втомлюємося просити прощення, але Господь Бог ніколи не закриває від нас свого милосердного обличчя», — ствердив Глава УГКЦ.

Він звернув увагу на те, що цим Господь Бог упроваджує нас у логіку того, хто дає: «Хочеш отримати більше — дай більше. Хочеш відновитися, відродитися — дай життя, дай все те добро, яке очікуєш від самого Бога».

На переконання Блаженнішого Святослава, Великий піст — це час особливої реконструкції душі.

«Це час особливої відбудови, відновлення нашого внутрішнього світу, нашої храмини, того храму Святого Духа, яким є кожна людська особа», — зазначив архиєрей.

Він порівняв гріх, який ми чинимо, зі смертоносною ракетою, що руйнує не так зовнішній світ, як саму людину, поміщаючи під завали її власного гріха.

«Час Великого посту — це період, у який з-під завалів гріха потрібно дістати власне „я“, це час заглибитися у свої внутрішні завали, час реконструкції, відбудови, час віднайдення Божественної сили благодаті Духа Святого, яка хоче нас усередині відродити до повноти життя», — ствердив Патріарх.

А відтак наголосив, що Господь нас заохочує у час Великого посту разом із Ним віднайти скарб вічного життя.

«Тому-то сьогодні Господь Бог нам каже про скарб, який є у нас. Це скарб вічного життя! Господь Бог його вклав у нутро, серце кожної своєї дитини. І каже: „Віднайди, відшукай його, давай разом у час Великого посту його відбудуємо!“. Хочеш відбудувати все довкола себе — спочатку відбудуй храмину свого внутрішнього життя, власного „я“», — додав Блаженніший Святослав.