У стінах ІФДС завершилися реколекції із Папським теологом о. Войцехом Гертихом

«У глибині кожної людини є прагнення до спасіння. Коли кожен з нас побачить у собі власну безпорадність чи неміч, то відчує, що лише в Ісусі Христі може спастися. Саме це веде нас до єдності з Богом у правдивій любові». Про це сказав Папський теолог о. Войцех Гертих ОР, звертаючись до семінаристів під час однієї зі своїх останніх наук у рамках днів духовної віднови, які відбувалися у стінах семінарії у період з 4 по 8 вересня.

Про це зазначає інформаційний центр ІФДС.

У другій науці Папський теолог наголосив на важливості особистої молитви та віри людини, яка дотикається до живого Бога. Він наголосив на необхідності постійно навчатися молитви й зростати у ній, оскільки її занедбання означає руйнування стосунків з Богом.

Опісля реколектант зазначив, що замість того, щоб одразу боротися із своїм гріхом, треба розпочати зі спілкування з Богом та зміцнення дружби з Ним. Отець Войцех підсумував, що «віра сягає набагато глибше, ніж розум, вона дотикається до живого Бога», адже саме ця чеснота є засобом зустрічі з Всевишнім.

У третій науці о. Войцех наголосив на тому, що найбільшим покликанням кожної людини є плекання синівських стосунків із Богом. Господь бажає, щоб ми вже «сьогодні жили не в неволі страху, а як люблячі діти Пресвятої Трійці».

Реколектант також звернув увагу семінаристів на правильне розуміння святості. Він пояснив, що бути святим – це не означає творити чуда. «Святість полягає у зустрічі нашої слабкості з Божою силою і любов’ю», — підкреслив він.

У четвертій науці о. Войцех закликав до розпізнання внутрішньої правди та до аналізу свого сумління, чи часом у нас немає прихованої брехні щодо ближніх та самого Бога?

У п’ятій науці Папський теолог звернув увагу на те, як зустрічаються наші слабкості й немочі з милосердям Божим.

Читайте більше — «Святість — це зустріч нашої слабкості з Божою силою», — о. Войцех Гертих до семінаристів під час днів духовної віднови

У шостій науці, з якої семінаристи черпали у суботу, 7 вересня, реколектант акцентував увагу на спасінні кожної людини, як цього прагне сам Господь. Також проповідник навів яскравий приклад того, як Бог шукає за людиною: не Павло, у минулому ревний гонитель християн, шукав Христа, а навпаки — Господь шукав його. Саме після чудесного навернення по дорозі до Дамаску апостол народів знайшов в Ісусі Христі відповідь на людське безсилля та неміч.

Згодом семінарійна спільнота молилася у храмі на Великій Вечірні з Литією з нагоди празника Різдва Пресвятої Богородиці, яку очолив духівник семінарії — о. Роман Кандрач.

У неділю, 8 вересня, в останній день реколекцій, братія спільно з отцями проводу молилася святкову Утреню й Божественну Літургію. Богослужіння своїм співом супроводжував октет «Te Deum».

Відтак студенти мали нагоду слухати передостанню — сьому науку Папського теолога, у якій він підкреслив важливість моральних чеснот у житті людини: мудрості, справедливості, мужності та поміркованості. Як зазначив проповідник, ці чесноти мають на меті допомагати в безперервній боротьбі з різними пристрастями та розвивати прагнення завжди творити добро: «Моральні чесноти, які є глибоко влиті в людську особу, є тою рушійною силою, завдяки якій людина з легкістю та з приємністю чинить добро» зазначив папський теолог.

Окрім цього, о. Войцех звернув увагу на роль людської тілесності, яка з Божого замислу є доброю, однак, щоб пристрасті не керували людськими діями, необхідно також розвивати в собі чесноту чистоти, яка працює над правильним використанням людської інстинктивності у співпраці з розумом та волею.

У завершальній науці о. Войцех акцентував увагу на статевості як на дарі Божому та на покликані чоловіка і жінки у задумі Божому.

«Чоловіки досягають духовної досконалості через зростання у духовному батьківстві – це є вершина розвитку чесноти любові “Карітас”, тобто любові Божої», – наголосив Папський теолог.

Насамкінець проповідник побажав семінарійній спільноті, щоб Марія – Матір Ісуса та Церкви підтримувала їх у їхній дорозі. А також, щоб поглиблювала вразливість на благодать Святого Духа, спрямовувала на повне посвячення Богу і підтримувала життя Божою любов’ю у майбутньому священничому служінні семінаристів.

Наприкінці ректор о. Тарас Путько подякував о. Войцеху від імені семінарійної спільноти за глибокі духовні реколекції.

«Сьогодні ви є світлом тієї особи, яка є близько до Діви Марії. Ви стали тим, хто у вірі наших семінаристів та священників застановили багато глибоких засад, щоб навчитися себе любити, сприймати та дозволяти торкати себе Духом Святим, подібно, як це чинила Богородиця у своєму житті», – з вдячністю мовив ректор.

Реколекції завершилися Многоліттям для отця-реколектанта.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ