У Католицькому ліцеї Митрополит Володимир вдруге розділив Святу вечерю із дітьми, позбавленими батьківського піклування

У день Навечір’я Різдва Христового, 6 січня, вже вдруге у приміщенні Католицького ліцею св. Василія Великого провели Святий Вечір для дітей, які позбавлені батьківської опіки. Захід відбувся з ініціативи Служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради спільно з Івано-Франківською Архієпархією УГКЦ.

На різдвяну вечерю завітали Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, міський голова — пан Руслан Марцінків, заступник міського голови — пан Олександр Левицький, о. Ярослав Рохман — голова Комісії у справах душпастирства охорони здоровʼя, а також керівник служби у правах дітей — п. Ірина Рохман та сестри монахині з «Містечка Милосердя Святого Миколая».

Традиційно трапеза розпочалася зі спільного виконання колядки та архієрейського благословення від Митрополита Володимира.

«Ми ставимо вертепи, стаєнку у якій народився Месія — Спаситель світу, а із Євангелія можемо більше довідатися про цю подію. До Месії прийшли ангели, аби сповістити, пастушки, аби привітати Ісуса Христа, прийшли й три царі зі Сходу із дарами, щоб привітати дитятко. Але були й ті, хто хотів вбити Ісусика. Ірод переслідував Пресвяту Родину, і хотів вбити не Його одного, а багато дітей, хлопчиків». 

Далі Архієрей продовжив: «Ісус Христос став тим першим біженцем, ще малою дитиною, і змушений був їхати у далекий Єгипет, аби там у безпеці перебувати із пресвятою родиною. І коли ми сьогодні подивимося на нашу Батьківщину-Україну, одразу ж спадає на думку: «Як все подібно сьогодні у нас». Ми бачимо також тих Іродів, які хочуть вбити наших дітей і не тільки. Вони хочуть вбити Україну, щоб нас тут не було. Вони переслідують українців, а тому багато хто змушений був покинути власну домівку, шукаючи життя. Тому, ці сімʼї сьогодні не можуть тут, разом із нами. Але бачимо, що Ісус Христос все пережив, і сьогодні Він дає нам своє благословення, що ми переможемо, переможе Україна».

«Нехай те наше сьогоднішнє свято обʼєднує нас у коляді. А наша коляда буде молитвою за мир та перемогу України!», — додав на завершення Митрополит Володимир.

Відтак слово мав міський голова Івано-Франківська — п. Руслан Марцінків, який, зокрема, сказав: «Хочу подякувати Богові за все, як би складно нам не було. Треба дякувати Господу за те, що маємо можливість сьогодні зустрічати Різдво Христове у цій вечері. Хочу побажати, щоб цей рік був переможним, щоб всі обʼєдналися, щоб кожна дитина знайшла свою сімʼю, а всі родини були наповнені миром та спокоєм».

Учасниками цьогорічної Святої вечері стали дітки позбавлені батьківського піклування та  малеча, батьки якої опинилися у складних життєвих обставинах. А також, підлітки, які перебувають на повному забезпеченні держави. Вперше цього року запросили 2 прийомні сімʼї й одну сімʼю дитячого будинку сімейного типу, які прибули до Івано-Франківська через повномасштабне вторгнення росії на територію України.

Пізніше із вітальним словом до всіх присутніх звернувся о. Маркіян Букатчук — директор Католицького ліцею святого Василія Великого:

«Знаєте, дуже приємно коли всі зібралися заради чогось доброго. І ось, ми вже другий раз збираємося у тісному колі, творимо спільноту, аби побути разом. Здавалося б, що коли ми є за одним столом, ми хочемо відтворити традицію, передати її дітям, і показати як то має бути. Але насправді, навчаючи інших — ти вчишся сам. Дивлячись на інших, ти розумієш, що роблячи такі діла — ти робиш діла милосердя. Напевно того від нас хотів Христос, коли маленькою дитиною приходив до Вифлеєму, аби як Бог стати людиною, щоб людина стала Богом. Для нас направду сьогодні дуже приємно, що маємо можливість бути всі разом. Знаєте, зараз є «Пункти незламності», де кожен може прийти й отримати найнеобхідніше. Але сьогодні нас об’єднує свого роду «Пункт милосердя», через який Господь творить милосердя до нас і хоче, аби ми у своєму серці створили той маленький Вифлеєм».

На столі дітей та гостей чекала справжня різдвяна вечеря із 12 страв – кутя, голубці, вареники з маком, вареники з капустою, страви з риби та грибів.

Між тим, присутні насолодилися чудовими колядками у виконанні учнів вокального ансамблю «Дзвіночки», Івано-Франківської дитячої музичної школи №1 ім. Миколи Лисенка, а також учнів Католицького ліцею.

На завершення всі діти отримали невеликі подарунки.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ