«Силу і світло, щоб пройти шлях серед воєнної темряви, ми черпаємо у Божественній Літургії», — Глава УГКЦ у 263-й день війни

У цей день Господній ми відкладаємо всю житейську печаль, щоб як народ, як діти Божі стати перед Його обличчям, щоб узяти участь у Божественній Літургії, очистити своє серце, сумління у Святому Таїнстві Сповіді і стати причасниками Його пречистого Тіла і святої Крові в Таїнстві Євхаристії, із яких ми черпаємо світло й сили, щоб пройти цей шлях серед воєнної темряви та залишитися християнами і людьми під час цієї нелюдської, богопротивної війни. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 263-й день великої війни Росії проти України.

«Вчора ми дізналися з уст Президента, що на Донеччині є справжнє пекло. Ворог атакує українські позиції зокрема біля міст Бахмута і Авдіївки та селища Опитного. Але наші захисники мужньо своїми грудьми захищають українську землю. Ворог невпинно завдає ударів по мирних містах і селах України, що є військовим злочином. За минулу добу було нанесено ударів із різного виду зброї по близько 20 населених пунктах. Тільки одне місто Нікополь отримало 40 реактивних ударів цієї ночі. Є важко поранені, десятки будинків зруйновано. Зазнали руйнувань цивільні споруди, житлові будинки в Запорізькій, Черкаській, Харківській та Донецькій областях», — розповів Предстоятель. Про це зазначає Департамент інформації УГКЦ.

У цей день, зазначив Глава Церкви, ми особливо молимося за медичних працівників, бо «як і наші Збройні сили України на полі бою відбивають атаки ворога, так само наші медики тримають оборону на фронті борні за людське життя».

Праця медика є непростою, зауважив Глава Церкви. «Часом від рішення медпрацівника залежить, чи пацієнт виживе, чи, на жаль, відійде до вічності, — сказав він. — І для того щоб допомогти медичному працівникові прийняти рішення на користь життя пацієнта, уникнувши небезпеки технологізації лікування, до його послуг є наші медичні капелани».

Блаженніший Святослав звернув увагу, що в сучасному світі розвинулася ціла наука «біоетика», яка допомагає медичним працівникам узгодити свою професійну діяльність із основними засадами християнської моралі, допомагає узгодити медицину із Христовим Євангелієм. «Тому я запрошую всіх медичних працівників брати участь у діяльності різних медичних товариств і братств, щоб глибше пізнавати правила життя, яких повинна сьогодні дотримуватися наша українська медицина, — звернувся до медпрацівників Глава УГКЦ і додав: — Бо часом у медичних працівників є спокуса йти за логікою техніки, мовляв, усе, що технічно можливе, можна і треба робити. Однак правила християнської, загальнолюдської моралі кажуть, що все те, що можна робити, слід поставити на служінні життю людини».

Глава Церкви подякував усім викладачам біоетики, Інституту біоетики при Українському католицькому університеті і всім тим, хто освітлює словом Христового Євангелія розвиток української медицини. І запросив медичних працівників до спільного духовного шляху пізнання Ісуса Христа.

Відтак Блаженніший Святослав процитував праведного митрополита Андрея Шептицького, який свого часу говорив про необхідність зцілення дуже глибокої рани хвороби українського народу. Митрополит, за словами Глави УГКЦ, бачив не тільки сильні, великі сторони нашого народного буття, а й зауважував наші вади, труднощі й намагався їх залікувати, щоб наш народ був духовно, морально здоровим, а наше духовне буття — цілісним і здатним до розвитку.

Ось що каже Андрей Шептицький про нашу народну єдність: «Не треба Україні інших ворогів, коли самі українці українцям є ворогами, коли вони взаємно себе ненавидять і навіть вже не стидаються тої ненависті. Як довго не буде між нами християнської єдності, так довго і найслабший противник буде сильніший від нас. Так довго, як у національних справах будемо більше пам’ятати про загальнонародну справу, будемо мати більше сили могти спільно, всенародно, успішно розвиватися. Бо тої загальної справи не буде нам так тяжко будувати. А якщо ми про ту єдність забудемо, то того спільного, всенародного просто не буде. Бо не буде її [єдності нашого народу і нашої Церкви] у свідомості і совісті людей».

«Боже, залікуй рану наших внутрішніх розбратів! Господи, у єдності сила народу, Боже, нам єдність подай! Боже, благослови Україну, наше українське військо! Боже, залікуй рани нашого народу, надихни серця наших медичних працівників силою Духа Святого на пізнання Твоєї вічної істини! Боже, благослови Україну Твоїм небесним, справедливим миром!», — попросив Предстоятель.