#СвітиТи: у Старуні розпочалася велелюдна молодіжна проща

У суботу, 24 серпня, у День Незалежності України, у Відпустовому центрі блаженного Симеона розпочалася молодіжна проща. Молитовне паломництво має особливу нагоду – вшанування 60-ліття від дня народження для Неба блаженного священномученика Симеона Лукача.

Молитовна проща, яка зібрала велику кількість молоді з різних куточків регіону, розпочалася з реєстрації учасників. Зібравшись разом, учасники відчули особливий дух єдності та спільності, який відразу наповнив атмосферу заходу.

Опісля відбулася зустріч, присвячена знайомству з постаттю блаженного Симеона Лукача. Душпастир Відпустового центру блаженного Симеона о. Володимир Лукашевський повідав про життя та служіння великого мученика, який залишив приклад відваги та справжньої віри для багатьох українців. Його життєвий шлях, сповнений страждань і випробувань, надихнув учасників прощі на роздуми про власні духовні цінності та ідеали.

Далі учасники рушили до старунського хреста, молячись на вервиці до Пресвятої Богородиці. А в каплиці Пресвятої Родини душпастирі відслужили молебень до блаженного Симеона Лукача. Учасники разом молилися за заступництвом святого, просячи благословення для себе та своїх близьких, та прохали про мир в Україні.

Після спільної молитви відбулося офіційне привітання учасників молодіжної прощі. Організатори висловили свою радість з приводу такої численної участі молодих людей і наголосили на важливості подібних заходів для духовного зростання молоді та розвитку великої спільноти молодих вірних.

Після привітань на учасників чекав смачний обід, який став нагодою для неформального спілкування. Молодь мала змогу відпочити, обмінятися враженнями та краще пізнати одне одного.

Першу частину духовної програми розпочав о. Ігор Клюба з наукою на тему «Біблійна молодь». Отець Ігор розповів про молодь у Святому Письмі, її роль у Божому плані та те, як приклади біблійних героїв можуть надихати сучасну молодь на власний духовний шлях. Його слова викликали жвавий інтерес серед учасників і стали основою для подальших обговорень у групах.

«Ми маємо бути Божі, бо ми є Божими, ми маємо видавати любов, саме для цього нам треба біблійні постаті. Пропоную розробити собі біблійний календар і щодня читати один вірш зі Святого Письма, роздумуючи над їх змістом особисто для себе протягом дня, щоб зерно Слова Божого проростали в нас», – повчав душпастир.

Священник закликав вірних бути добрим ґрунтом для Божого Слова, яке буде проростати у їх серцях та перемінюватиме у великому і малому у Божій любові:

«Якщо взяти апельсин і тиснути, то буде текти апельсиновий сік. Бо це його єство. Якщо ми будемо проповідувати Слово Боже, а нас будуть тиснути, то ми все одно будемо видавати Боже. Бо ми є Божі. Нас будуть тиснути, і ми будемо видавати чесноти, а не гріхи. Нас тиснутимуть і ми будемо любити, а не ненавидіти. Для цього потрібно надіятися на Господа і просити: «Боже, схиляй мене, поможи мені, бо тону, витягни мене». Нехай Всесильний Господь благословляє нас на мужність відкрити Святе Письмо. Не будьмо зерном, яке не може прорости через терня, не будьмо тим, яке край дороги й не може знайти місця. Не будьмо твердими, як асфальтована дорога, а мʼякими, щоб зерно Господньої любові проростало в нас. Тоді інші бачитимуть це крізь наш приклад».

Завершилася перша половина дня діленням у групах, де молодь мала змогу обговорити почуте, поділитися власними думками та досвідом, а також краще познайомитися одне з одним.

Далі на паломників очікуватимуть духовні науки, ділення в групках, Божественна Літургія та молитва в дусі Тезе. Окрім того, в часі прощі учасники мають змогу приступити до Тайни Сповіді, аби приготуватися до прийняття Євхаристійного в’язня любові, як називав Святе Причастя блаженний Симеон.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ за матеріалами медіа-центру відпустового місця