«Просімо Господа відкрити над Україною небо для Божого милосердя», – Блаженніший Святослав у другу неділю Великого посту

Кожен українець має сьогодні прийняти Боже милосердя. Ми живемо в небезпеці смерті під час війни. Не знаємо, що буде з нами за хвилину, яке смертоносне обличчя війни ми побачимо, навіть вийшовши з цього храму. Тому так важливо, згідно з традиційним ученням Церкви, щоб ми жили в Божій благодаті, були примиреними з Богом, не мали тяжкого гріха на сумлінні та в будь-яку хвилину були готовими до смерті. Маємо спішити до сповіді. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у другу неділю Великого посту.

За словами Предстоятеля УГКЦ, сьогоднішнє Євангеліє (Мр. 2, 1-12) є моментом великого проголошення Божого милосердя. Він припускає, що саме сьогодні євангелист Марко прагне нам представити Ісуса Христа як Месію, Нового Адама, центральною місією якого є знову відкрити над людиною небо.

Звертаючи увагу на слова Христа: «Сину, відпускаються тобі твої гріхи», проповідник підкреслив їх глибину і пояснив значення. На його переконання, ці слова насамперед означають примирення людини з Богом. Тобто гріх більше не відокремлює людину від Бога, і в нас з’являється можливість живого спілкування з Ним, можливість зцілення, повернення до повноти життя душі, духа і тіла.

Якраз Великий піст, на думку Глави Церкви, – це час, у який людина особливо запрошена пережити Боже милосердя. Це час, у який не так людина шукає за Богом, як Бог шукає за людиною. Ба більше, шукає в ній віри. Адже лише віра дає Йому можливість уділити людині милосердя. Віра – це відкриття людини до Бога.

Відтак Блаженніший Святослав звернув увагу, що відкрита стеля, зламаний дах, про що ми чуємо в уривку Євангелія, є сьогодні для нас цікавим символом: «З одного боку, це символ віри, коли людина зі свого боку ламає все те, що краде в неї небо, і відкриває своє серце для сили й милосердя Бога, а з іншого –  символ руху до людини Бога, який розриває небеса для того, щоб її спасти, зцілити, вилити на неї своє милосердя».

«Ми сьогодні просимо: Боже, змилосердься над Україною. Закрий над нами небо від убивчих російських ракет, бомб і водночас відкрий над Україною небо для Твого милосердя. Ми нині усвідомлюємо, що лише Бог може подолати наше розслаблення, наш параліч, який не дає можливості нашому тілу, а також тілу державному, національному, ефективно діяти і протистояти зовнішній агресії», – підкреслив проповідник.  

Тому цієї неділі, продовжує думку Отець і Глава УГКЦ, Церква проголошує добру новину про те, що Бог приходить до нас навіть тоді, коли ми переживаємо великий біль, розпуку і смерть, бачить наші страждання і милосердиться над нами.

Далі Глава Церкви пригадав, що період Великого посту – це час сповіді, покаяння, покути і Божого милосердя. Він нагадав про те, що кожен українець має приступити до сповіді і особисто почути над собою слова відпущення гріхів.

«Нехай Боже милосердя буде силою України! Нехай Боже милосердя, яке єднає нас з Богом, дасть нам внутрішню живу і здорову силу перемагати. Нехай Боже милосердя зцілить рани України, яких сьогодні нам завдає наш ворог. Нехай ці слова: «Встань, візьми твоє ліжко й ходи» (Мр. 2, 9) – будуть словами Божими, які дадуть Україні перемогу. Візьми своє ложе, встань і будь удома, на своїй рідній, Богом тобі даній, українській землі», – додав на завершення духовний лідер українців.

Фото з архіву

Департамент інформації УГКЦ