Папа: в світлі Воскреслого Розп’ятого також і падіння може стати кроком вперед

Недільне повчання у третю неділю Пасхи Папа Франциск присвятив роздумам про корисність щоденного іспиту сумління.

У 24-й главі Євангелії від Луки знаходимо розповідь про те, як двоє учнів, засмучені смертю Учителя на хресті, вирішили залишити Єрусалим і повернутися додому. Й коли вони йшли, до них наблизився Ісус, однак вони Його не впізнали. На запитання про те, чому вони засмучені, ті відповіли: «Ти хіба єдина захожа людина в Єрусалимі, яка не знає того, що сталося в ньому цими днями?». Христос же попросив їх розповісти, що саме сталося. Коментуючи цей євангельський уривок перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 23 квітня 2023 року, Папа Франциск зазначив, що Ісус просить їх розказати свою історію щоби допомогти їм «по-новому переглянути ці факти в світлі пророцтв, у світлі Божого слова».

Розповідати про все Ісусові

Запросивши слухачів зосередитися на цьому аспекті, Святіший Отець зауважив, що й нам важливо перечитувати історію свого життя, якісь його періоди, а чи навіть наші дні, з їхніми розчаруваннями та надіями, разом з Ісусом. Бо й ми, подібно до цих учнів, «перед обличчям того, що з нами трапляється, можемо почуватися розгубленими посеред подій, самотніми та непевними, з багатьма запитаннями та тривогами». І цей євангельський уривок заохочує нас щиро розповідати все Ісусові, «не боячись Його потурбувати, не боячись, що скажемо щось неправильне, не соромлячись наших труднощів у зрозумінні». Бо Господь «радіє, коли ми відкриваємося Йому», лише в цьому випадку Він може взяти нас за руку, супроводжувати нас і «причинитися до палання нашого серця». «Отож, також і ми, подібно до учнів з Емауса, покликані розмовляти з Ісусом, щоб коли настане вечір, Він залишався з нами», — сказав Папа.

Переглянути день з Ісусом

Щоб зробити це, як зауважив Наступник святого Петра, є один чудовий спосіб, який полягає в тому, щоби «кожного вечора присвятити час на короткий іспит сумління». Йдеться про те, щоби «переглянути день разом з Ісусом», тобто, відкрити Йому своє серце, принести Йому людей, рішення, падіння та надії. Тоді поступово вчитимемося «дивитися на речі іншими очима, Його очима, а не нашими». «Таким чином можемо наново пережити досвід цих двох учнів. Перед обличчям Христової любові також і те, що здається важким і програшним, може показатися в іншому світлі», — сказав Папа, зауваживши, що може йтися про важкий хрест, рішення простити, відмова від помсти, труднощі на роботі, вимоглива щирість, випробування в сімейному житті. Все це можемо побачити «в новому світлі», тобто, «світлі Розіп’ятого, Який воскрес, що знає як перетворити кожне падіння в крок уперед».

«Але щоб це зробити, важливим є усунути захисні механізми: залишити Ісусові час і простір, нічого не приховувати, принести Йому свої злидні, дозволити Його правді поранити нас, дозволити, щоби серце тріпотіло під подихом Його слова», — сказав Святіший Отець, заохотивши вже цього вечора присвятити час на молитву, під час якої запитуватися себе: як проминув мій день? Які були його перлини, може й приховані, за які варто подякувати? Чи була хоч крихітка любові в тому, що ми робили? Якими були падіння, сумніви, страхи, які потрібно принести Ісусові, щоби Він відкрив нові шляхи? «Нехай же Марія, мудра Діва, допоможе нам упізнати Ісуса, Який іде поруч з нами, і перечитувати перед Ним кожен день нашого життя», — побажав Папа.

Оплески для блаженних мучеників

Після проказування молитви «Царице Неба», Папа Франциск скерував думку слухачів до столиці Франції, де напередодні відбулася беатифікація п’ятьох священиків, які загинули мученицькою смертю під час повстання, відомого як «Паризька комуна». «Пастирі, натхнені апостольською ревністю, були об’єднані в свідченні віри аж до мучеництва, яке сталося в Парижі 1871 року», — сказав він, закликавши привітати нових блаженних оплесками.

 

Джерело