«Не біймося показати власну недосконалість перед Господом Богом», — Блаженніший Святослав у неділю про митаря й фарисея

Бог нас виправдовує, уділяючи своє милосердя. Не біймося показати власну недосконалість перед Господом Богом. Ми так вираховуємо в нашій молитві все добре, що зробили для Бога. Але прийдімо і станьмо перед Його обличчям, ісповідуючи те, що ми не змогли зробити в нашому житті в боротьбі з нашим гріхом. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в неділю про митаря й фарисея.

Сьогоднішнє Євангеліє розповідає нам притчу про митаря й фарисея. Воно має на меті показати Божий погляд на людину, яка намагається жити праведним життям. Господь Бог бачить двох молільників, які прийшли до храму. Один із них — фарисей. На той час це була релігійна група еліти Ізраїлю, які самі себе вважали праведними. І всі інші вважали їх взірцем досконалого виконання Мойсеєвого закону. А митар був ізгоєм, публічним грішником. Ба більше, його вважали ідолопоклонником і зрадником Божого народу, адже він збирав податок для римського імператора.

Фарисей приходить із молитвою подяки. Він втішається собою перед Богом. А митар — кається і просить, щоби Бог йому простив.

«Фарисей свою праведність зіставляє не з Божою праведністю, Божою святістю, а з гріхами, злочинами тих грішників, від яких вважає себе кращим», — зауважив Блаженніший Святослав і наголосив, що святим є тільки Христос-Бог. «Коли людина хоче зрозуміти, чи справді вона праведна чи грішна, то має зіставляти свої вчинки з тим, як чинить щодо людини Господь Бог, і виявляти Божу дію у своєму житті. Це — зміст людської праведності, яка є нічим іншим як причастям праведності дії святості самого Бога».

Натомість митар розуміє, що він нічого доброго не може представити Богові. Він не порівнює себе з іншими, бо вважає себе найгіршим, але благає у Бога милосердя. Фарисей не бачить власної грішності. А митар у світлі Божої святості бачить правду про себе. На закінчення цієї історії Лука каже: «Кожен, хто несеться вгору, буде принижений, а хто принижується, буде вивищений. І це буде дія самого Господа».

«Ми інколи маємо так багато ілюзій про самих себе, — сказав Патріарх. — Ми живемо у світі, який сьогодні називають світом фейків, тобто обману. Коли спілкуємося з іншими, то хочемо бути кращими, ніж є насправді».

І часто в такій самій поставі, у якій представляємо себе людям, ми хочемо представитися й Богові. Але Він бачить наше серце. На фоні когось іншого ми відчуваємо себе досконалими, але на фоні Божого покликання, Божої святості ми себе ніколи не бачили.

Блаженніший Святослав сказав, що сьогодні Україна воює з людською пихою і гордістю сучасних фарисеїв. Убивці під фарисейським гаслом поширення ідей святості «русского міра» сьогодні приходять для «десатанізації» України. «Хто б міг придумати такий термін, не розуміючи, що саме вони є носіями сатанинського духа?» — зауважив Патріарх.

Відтак попросив: «Боже, дай нам пізнати правду про самих себе». Наприкінець Предстоятель побажав, щоби сповнилося Боже слово про те, що кожен, хто несе себе вгору, буде принижений, а хто принижується, буде вивищений.