«Крилоська гора є місцем сили, бо тут Бог приходить до своїх людей», — Блаженніший Святослав у Крилосі

Прошу вас, щоб сьогодні ніхто з вас не вернувся додому без Сповіді. Щоб те, що ми сьогодні чули в Євангелії, здійснилося на кожному з вас особисто. Лишіть тут ваші тягарі, ваші сльози перед Галицькою чудотворної іконою Богородиці. Нехай над вашою головою священник скаже ті сакраментальні слова: «Прощаються тобі гріхи твої, іди в мирі та більше не гріши». І побачите, як Божа сила вернеться до вас.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у Крилосі (древньому Галичі) з нагоди Патріаршої прощі в неділю, 4 серпня 2024 року. З Главою Церкви співслужили архиєреї УГКЦ з різних куточків України та чисельно зібране духовенство. Участь у молінні взяли тисячі вірних.

«Сьогодні Боже Слово (Мт. 9, 1–8) звіщає нам Ісуса Христа як цілителя, який приходить, щоб відновити людину, щоб її повернути до цілісності особистого життя, до справжності стосунків із самим з собою, з іншою людиною, з тією дійсністю, в якій вона живе», — зазначив на початку проповіді Предстоятель.

Глава Церкви звернув увагу на силу і владу, яка виходить з Ісуса, і закликав вслухатися в слово Євангелія та задуматися над тим, звідки сила Христа до нас приходить і як нам її зачерпнути.

«Для того, щоб зцілитися, треба зачерпнути з джерела сили. Насправді покаяння, відпущення гріхів є ніщо інше як зближення людини до Бога, який зціляє. Цікаво, що Христос тут не картає розслабленого чоловіка за гріхи, але зціляє його. Він діє першим, перед тим, як хтось відкрив свої уста. Цікаво, що той бідний хворий і його друзі не встигли нічого попросити в Ісуса. Христос першим звертається до тих, хто є перед Ним. В цьому є справжня духовна істина, яка сьогодні відкривається: для того, щоб мати силу, треба найперше покаятися. Зцілення приходить, як наслідок і плід навернення», — зазначив проповідник.

«Кожного разу, коли ми хочемо бути сильними, перемагати власну неміч, власну грішність, каймося! Бо покаяння не є приниженням, а навпаки — оздоровленням. Покаяння — це повернення назад до Бога, нашого Творця і Спасителя. Покаяння є джерелом зцілення», — ствердив Патріарх.

Глава УГКЦ поділився досвідом відвідин поранених Воїнів у Івано-Франківській обласній клінічні лікарні напередодні прощі до Крилосу.

«Коли я підійшов до ліжка одного нашого киянина, то побачив, що на тілі хлопця не було живого місця, а він до мене усміхається і каже ті самі слова, які сьогодні чуємо: „Я можу все у тому, хто скріпляє мене“. Він каже: Ми, як йдемо поборювати ворога, то молимося. Цей киянин дав нам свідчення своєї віри. Він розповів, що, боячись, постійно моляться молитву „Отче наш“. Навіть цифру назвав — 40 разів, — переповів Блаженніший Святослав і додав: — Я побачив у тому немічному, зраненому тілі силу Божу і владу, про яку чуємо сьогодні у Христовому Євангелії. В його очах ми всі побачили іскру життя. І я повірив, що він одужає, бо його сила життя переможе рани та біль. Віруючий український Воїн нам сьогодні каже, що нема нічого неможливого для того, хто справді вірує», — додав Глава Церкви.

«Сьогодні є присутні між нами жінки, матері, родичі наших загиблих воїнів. Сьогодні ми вдивляємося у ваші очі і у вашій вірі в Бога бачимо перемогу України», — наголосив Патріарх, навівши у приклад ще один досвід — матері загиблого воїна, яка у старшому віці народила дітей.

«Сьогодні ми бачимо що тут, у Крилосі, між нами Христос у всій своїй силі виявляє свою владу, яку Він хоче подарувати для вільної, незалежної України, яка вміє боротися, яка вміє вистояти, перетривати біль власної травми й рани війни і вміє перемагати. Тільки повірмо в Нього! Зачерпнімо у Христа тієї сили», — закликав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

за матеріалами Департаменту інформації УГКЦ