Глава УГКЦ у 348-й день війни: «Звершуючи покликання кожен на своєму місці, ми наближаємо перемогу»

Навіть в умовах війни кожному з нас Господь Бог дає окреме завдання, яке ми мусимо в тих обставинах сповнити, завдання, яке полягає в тому, що я, у межах своєї власної компетенції, своїх обдарувань, повинен зробити для перемоги мого народу. Що я маю вчинити, щоби навіть під час війни Божа сила, Божа благодать, Божа любов увійшли в мій народ. Звершуючи наше покликання, кожен на своєму місці, ми зближаємо перемогу, ми будуємо мир. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному зверненні у 348-й день війни.

Предстоятель зазначив, що ворог намагається наступати на сході. Українські захисники відбили його атаки біля 14 населених пунктів на Луганщині й Донеччині. Ворог використовує метод вогняного валу, аби знищити все живе. У Харкові та Херсоні знову сталися трагедії — росіяни завдали ракетних ударів по навчальних закладах. У Харкові зруйнували Національний університет господарства імені Бекетова, а в Херсоні — місцевий ліцей.

Блаженніший Святослав зазначив, що надходять морози. Блекаути змушують нас знову переживати труднощі. Нещодавно страждала Одеса, де кілька днів не було електроенергії. Однак ми хочемо подякувати Богові та Збройним силам України за кожен прожитий день.

Патріарх розмірковував над покликанням, тим, до чого кличе нас Творець. Це — особлива місія, з якою ми прийшли у світ, особливе завдання від Бога кожному з нас. Зрозуміти своє покликання непросто.

У текстах Святого Письма часто навіть ім’я людини виражає її покликання. Блаженніший Святослав згадав пророка Єремію, якому Бог сказав: «Перше, ніж я уклав тебе в утробі, я знав тебе. І перше, ніж ти вийшов з лона, освятив я тебе. Пророком для народів я тебе позначив». Єремія заперечує, кажучи, що він лише дитина. На що Бог відповідає: «До всіх, до кого я пошлю тебе, ти підеш. І все, що накажу тобі, ти виконаєш».

Це стосується кожного з нас: до того, як ми народилися в цьому світі, Бог уже знав нас по імені.

Під час війни, коли живемо в хаосі, коли затуманюються чіткі орієнтири, ми запитуємо: «Боже, що робити?». «У таких обставинах треба слухати голос Бога, який кличе. Бо навіть в умовах війни кожному з нас Господь Бог дає окреме завдання, котре мусимо в тих обставинах виконати. Завдання, яке полягає в тому, що я у межах власної компетенції, своїх обдарувань повинен зробити для перемоги мого народу», — сказав Блаженніший Святослав.