Глава УГКЦ: «Перемога України настане тоді, коли ми станемо якісно іншим народом»

Перемога України настане тоді, коли ми з цієї вогненної купелі війни вийдемо оновленими, станемо іншим народом, коли якісно відрізнятимемося від того народу, тої держави, якими ми були перед початком цієї великої біди. Сьогодні Іван каже нам: «… готуйтеся бо час надходить»!

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді в неділю перед Богоявленням у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

За словами проповідника, сьогоднішня неділя відповідно до ритмів нашого літургійно-духовного життя називається неділею перед Богоявлінням. Цього тижня ми будемо святкувати велике свято Хрещення нашого Господа у ріці Йордані — Богоявління. Про це зазначає Департамент інформації УГКЦ.

Ми чуємо сьогодні слова, голос вопіющого в пустині: «Готуйте дорогу Господеві».

«І Марко підкреслює, — зазначив Предстоятель, — що це слова пророка Ісаї (Іс. 40, 3), які перегукуються з пророком Малахією (Мал. 3, 1). Що мав на увазі Ісая, коли говорив про голос, який кличе в пустелі? Які дороги треба було готувати? Про яку дорогу Господеві говорить Йоан? Як ми вглибимося в мову старозавітніх пророків, ми побачимо, що голос, який кликав у пустині, сповіщав Ізраїлеві закінчення епохи знищення, часу руйнування, закінчення періоду рабства і неволі. Бо що сповіщає оцей благовісник? Про що кричить у пустелі носій Доброї новини? Про те, що упав Вавилон. Той, який поневолював, нищив, депортував, був рабством для цілих поколінь ізраїльського народу, ось лежить знищений».

Та дорога Господня, продовжив духовний лідер, про яку ми сьогодні чуємо, — дорога від рабства до свободи через пустелю, як це колись було за часів визволення Ізраїля із єгипетської неволі. Починається нова епоха, епоха відбудови, епоха нового життя для Божого народу на своїй, рідній землі.

На переконання Блаженнішого Святослав, слово про закінчення періоду знищення, слово про щось доброго, нового, яке сьогодні чуємо в Христовому Євангелії, по-особливому відлунює у серцях українців.

«Можливо, — переконує він, — ми б так глибоко цього слова Божого не розуміли ще рік чи два тому. Ми так сьогодні потребуємо в Україні благовісника про те, що війна закінчиться, що нарешті період знищення добігає свого кінця. Ми так потребуємо уже сьогодні нашого приготування до нової дійсності — України після війни. Ми сьогодні розуміємо які ніколи раніше, що так, як ми жили дотепер, далі жити неможливо».

Джерело