«Дорога до святості – це шлях автентичності»: у Старуні вшанували особу святого Папи Івана-Павла ІІ

У вівторок, 22 жовтня, у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача, що у селі Старуня, відбулося урочисте почитання особи святого Папи Івана-Павла II.

Рівно 46 років тому, польський кардинал Кароль Войтила був інтронізований на Престол Святого Петра, тому саме цього дня у всьому світі вшановують його постать і надихаються прикладом його святості. Про це пише інформаційний центр відпустового місця.

Вечірня програма розпочалася з акафіста до святого, щоби просити його заступництва на Небі за наш народ. Опісля відбулася Божественна Літургія, яку очолив о. Володимир Лукашевський разом зі співслужителями о. Романом Дармограєм та о. Богданом Веприком. 

Отець Володимир у своїй проповіді пригадав прочанам про силу і значення постаті святого Папи Івана-Павла II та його духовні подвиги: 

«Чому цим святим Папою захоплюються і почитають, його твори є актуальні і сьогодні, а подвиги життя викликають бажання наслідувати? Тому що добре видно, коли людина є оригінальною і собою. Біля такої людини хочеться бути й навчатися. Папа пережив багато труднощів, і жив у складний час. Хоч ми часто думаємо що святі – Богом ізольовані люди, які не переживають бід. Але Бог іноді дуже випробовував святих. Тому від Папи часто можна було почути заклик постійно вимагати від себе більшого».

Особливу увагу о. Володимир звернув на першу промову Папи Івана-Павла ІІ, виголошену 22 жовтня 1978 року, коли він закликав людей «не боятися відчинити браму серця навстіж». Цей заклик, за словами проповідника, залишається актуальним і сьогодні, спонукаючи людей віднаходити свою віру та відважно її свідчити. 

«Якщо виміряти його папські подорожі в кілометрах, вони дорівнюватимуть триразовій відстані від Землі до Місяця. Папа Іван-Павло ІІ – перший понтифік, який увійшов у синагогу, молився у мечеті, бо розумів, що цінність людської душі куди вища за релігійні переконання. Також, його називають захисником людського життя – від зачаття до природної смерті, адже у всіх працях він закликав безапеляційно берегти та плекати життя людини», – зазначив о. Володимир.

Окрім того, проповідник наголосив, що Іван Павло II також залишив глибокий слід в історії України, коли під час свого візиту подарував українському народу новомучеників та молився спільно з українськими вірними.

Насамкінець о. Володимир запросив прочан прямувати до святості: «Дорога до святості – це шлях автентичності, адже Бог обдарував нас Своїм образом і подобою. Аби ми віднаходили свою віру і не боялися її свідчити. А, щоб бути святим, мусимо любити Бога, своїх ближніх і бути собою».

На завершення вечірньої програми усі присутні з благоговінням прийняли благословення мощами святого Папи Івана Павла II, молячись за мир та єдність у світі, як святий повсякчасно закликав.

Молитовний вечір став для вірних ще одним закликом до наслідування святих у малих і великих вчинках любові та поціновуванні своєї автентичності, твореної Богом.

Департамент інформації івано-Франківської Архієпархії УГКЦ