«Час Великого посту – це час, коли маємо звернути свій погляд на потреби стражденних», – Митрополит Володимир у Пастирському листі

Час Великого посту – це час, коли маємо звернути свій погляд на потреби стражденних. Потрібно зробити все що можемо, щоб зменшити біль страждань, яких завдає ця страшна війна. Бо якщо ми залишаємось байдужими та не допомагаємо ближнім, то наш піст є тим, від чого застерігає нас Господь через пророка Йоіла: «Роздеріть серце ваше, а не одежу вашу, і поверніться до Господа, Бога вашого» (Йоіл 2, 13).

Такими словами звернувся Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у своєму Пастирському листі на Великий Піст 2022 р. Б. до вірних та духовенства нашої Митрополії.

Свій лист Митрополит Володимир розпочав із цитати св. ап. Павла з послання до Євреїв: «Зважаймо один на одного, заохочуючи до любови й до діл добрих» (Євр. 10, 24).

«Ми починаємо Великий піст, який завжди є особливим у житті кожного християнина, а цього року в час війни спонукає нас до іспиту нашої віри і провадить до пережиття особистого воскресіння у Христі Господі.  Апостол Павло закликає нас надіятися на Ісуса Христа, який здобув для нас прощення і можливість бути близько Бога. Для цього ми повинні вести спосіб життя, який має за основу три богословські чесноти: віру, надію і любов. У світлі цих чеснот застановімося над своїми вчинками, думками, бажаннями, діями в умовах воєнного стану», – каже Митрополит.

Далі автор цитує святого Папу Івана Павла ІІ, який слушно зауважував, що «переживати Великий Піст – це навернутися до Бога з допомогою Ісуса». У цей час Церква вказує всім нам засоби, які допомагають в наверненні: молитва, піст і милостиня.

«Як можемо поглибити наші стосунки з Небесним Отцем? – У святому таїнстві Покаяння. Адже у сповіді наша віра стає плодом довіри і любові до Господа. Спаситель виходить назустріч кожному з нас, якщо ми зробимо хоч один крок: «Встану й піду до батька мого і скажу йому: Отче! Я прогрішився проти неба і проти тебе! Я недостойний більше зватися твоїм сином. Прийми мене як одного з твоїх наймитів» (Лк. 15, 18-19). То ж нехай великодня сповідь стане черговою особливою і неповторною зустріччю з милосердним небесним Отцем», – закликає Архієрей.

На його думку, таким чином ми разом зі Спасителем стаємо на дорогу боротьби зі злом та смертю; на дорогу, яка веде до Воскресіння, до перемоги Христа над смертю і світла над темрявою. Пам’ятаймо, дорогі брати і сестри, що навернення – це не одноразовий вчинок, це постійна поведінка у повсякденному житті. Це постійне повернення до Ісуса Христа, це постійне зростання у вірі в Ісуса Христа. Це допомога ближнім, які втікають від жаху війни.

«В цей час коли лунають сирени про небезпеку, а наші міста руйнує ворог почнімо ще більше практикувати спільнотну молитву, не занедбуймо Святої Літургії у неділі та свята, Літургію Напередосвячених Дарів та Хресну Дорогу», – закликав Митрополит Володимир.

За його словами, час Великого посту – це час, коли маємо звернути свій погляд на потреби стражденних. Потрібно зробити все що можемо, щоб зменшити біль страждань, яких завдає ця страшна війна. Бо якщо ми залишаємось байдужими та не допомагаємо ближнім, то наш піст є тим, від чого застерігає нас Господь через пророка Йоіла: «Роздеріть серце ваше, а не одежу вашу, і поверніться до Господа, Бога вашого» (Йоіл 2, 13).

«В цей важкий час прошу духовенство Митрополії бути ще ближче з нашими вірними, поглибити постійні молитви за мир, воїнів, владу, медиків, волонтерів, вимушено переселених та біженців, які змушені покидати свої домівки та закликаю посилити наше соціальне служіння», – заохочує Владика.

На завершення свого Пастирського листа, Архієрей складає щирі слова вдячності всім людям доброї волі, які підтримуєте один одного, потребуючих та Батьківщину Україну.

«Пам’ятаймо, що мир у світі починається з нашого особистого навернення та в слідуванні за Христом. На цій дорозі, якою йде наш народ, просімо заступництва Пресвятої Богородиці та Всіх Святих Української Землі», – наголосив Митрополит Володимир. 

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ