«Бог впевнений в нашій святості», – Владика Венедикт Алексійчук на вечірній молитві в Старуні

У п’ятницю, 19 січня, у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача на традиційну вечірню програму зібралося чимало вірних. Цього разу моління очолив Владика Венедикт Алексійчук, Єпископ Єпархії Святого Миколая УГКЦ з осідком у м. Чикаго.

Молитовна програма у Відпустовому центрі розпочалася з освячення нової ікони Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Владика освятив ікону, яка відтепер буде розміщена в храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці, у вівтарній частині біля проскомидійника. Про це повідомляють на сайті відпустового місця.

Далі паломники взяли участь в Архієрейській Божественній Літургії, яка є кульмінаційним моментом, коли християнин у фізичний та духовний спосіб переживає єднання з Богом. 

Своїм співом Літургію супроводжував молодіжний хор парафії святого Архистратига Михаїла, що у м. Тисмениця. 

Під час проповіді Владика виголосив духовну науку, роздумуючи над Євангелієм дня: 

«Ми чуємо у Святому Писанні про те, що останні будуть першими. Погодьмося, що рідко зустрічаємо людей, які в житті готові бути останніми. Іноді нам боляче, коли відчуваємо, що нас не цінують чи ми програємо. Звичайно чинників впливу є дуже багато, але найпроблематичнішим є те, що нам ніколи не віриться, що ці обставини, які ми маємо зараз — найкращі для нас. Бог є всюди. Чи ми дійсно віримо, що Він у всьому і ніщо не є випадковим? За кожною подією мого життя стоїть Господь. Життя проходить і єдиною логікою буде бачити Бога всюди. Навіть нашими гріхами Він вчить нас, бо любить. Іноді ми навіть несвідомі того, що є знаряддям в Божих руках», — пояснив проповідник.

Єпископ застановився над тим фактом, що сьогодні мало хто вірить у святість.

«Чому тепер немає святих? Я часто “натякаю” вірним, що вони можуть стати святими, але натомість ми знаходимо сто відмовок, чому це є чимось з розряду нездійсненного у нашому житті. Ми ховаємося за словами «я грішний». Але феномен святих у тому, що вони повірили у свою здатність, бо повірили Богові, який вірить в них. Бог вірить, що ми спроможні змінитися, а нам самим не віриться. Ми часто маємо негативний образ самих себе через наші численні невдачі, падіння й гріхи, але Бог знає нас набагато краще. Як Симеон зміг йти дорогою до святості в тих непростих обставинах, в яких він був, так само і ми можемо до цього прагнути. Бог впевнений в нашій святості. Погляньмо на це відпустове місце, в якому ми сьогодні молимося. Ще 10 років тому Старуня була звичайним селом. Але хтось повірив у те, що тут може бути щось більше. І Бог благословив цю віру. Блаженний Симеон довірився Богові, розпочавши те, що сьогодні продовжують люди, які вірять у доручену їм Богом місію», — наголосив Єпископ.

По завершенні Літургії Владика Венедикт молився спеціальні молитви на оздоровлення та зцілення від недуг. Відтак розпочався молебень до блаженного священномученика Симеона Лукача.

По завершенні молитов о. Юрій Сидір подякував Єпископу за візит до Відпустового центру та спільну молитву, даруючи Владиці Венедикту сувенір на згадку про пам’ятну зустріч.

На цьому молитовний вечір не завершився, адже до Відпустового центру з гучною колядою завітав молодіжний хор «Осанна». В колядках та різдвяних піснеспівах разом з присутніми прочанами хористи прославляли новонародженого Спасителя, випрошуючи в Нього миру та перемоги для нашої Батьківщини-України.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ