У стінах семінарії відбувся молебень та благословення мощами Пратулинських мучеників

У середу, 23 жовтня, в Івано-Франківській духовній семінарії ім. свщмч. Йосафата відбулися заходи, присвячені вшануванню Пратулинських мучеників — тринадцяти греко-католиків, які загинули 1874 року за вірність своїй Церкві в селі Пратулин, що на території Польщі.

Як ми зазначали раніше, у понеділок, 21 жовтня, у стінах Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата відбулася історична подія для Івано-Франківської Архієпархії — кілька парафій отримали мощі Пратулинських мучеників. Тлінні останки святих отримала також спільнота ІФДС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для парафій Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ передали мощі Пратулинських мучеників

Семінарійний захід містив у собі молебень, благословення мощами та роздуми про життя та подвиг мучеників. Про це йдеться на сайті формаційного навчального закладу.

Вступне слово промовив духівник семінарії — о. Василь Гоголь, який наголосив на важливості наслідування прикладу Пратулинських мучеників у сучасному світі. Він підкреслив, що їхня жертва за віру й Церкву є надзвичайно актуальною в наш час, коли багато людей стикаються з викликами, які можуть підривати їхню віру та відданість християнським цінностям.

Згодом бр. Тарас Котик, семінарист V курсу, виступив з доповіддю, у якій розповів про історію життя Пратулинських мучеників. Студент звернув увагу на їхньому подвигу, описавши, як ці прості селяни виступили на захист своєї віри та Церкви в умовах переслідування владою. Він наголосив на тому, що приклад мучеників є натхненням для всіх вірян, особливо у часи випробувань.

Після вступного слова брати мали змогу помолитись молебень до пратулинських мучеників, а опісля відбулося благословення їхніми мощами. Семінаристи мали можливість прихилитися до мощей, які пригадують вірним непохитну віру та стійкість у випробуваннях.

Захід залишив глибокі роздуми у серцях семінаристів, ставши нагадуванням про силу віри, відданості та жертовності, які й сьогодні можуть надихати на добрі справи й служіння Богу.

Довідково:

24 січня 2024 року минуло 150 років від мученицької смерті 13-ти селян греко-католиків у Пратулині на Підляшші, які не побоялись віддати своє життя за «приналежність до Католицької Церкви у вірності власній східній традиції».

Їхня беатифікація відбулася 6 жовтня 1996 року у Римі, Папою Іваном Павлом II. Беатифікаційним процесом займалась Римо-католицька Сєдлецка Єпархія, починаючи з 1918 року.

У 1997 році Синод Єпископів УГКЦ постановив: «Доповнити український церковний календар, святом на честь пам’яті християнського подвигу Пратулинських мучеників (які у 1874 році віддали життя за свою віру й оборону свого храму в селі Пратулин); а також визначив дату свята 23 січня, і доручив Літургійній комісії укласти відповідні богослужебні тексти.

У тих часах (друга половина ХІХ ст.) можна просто було стати римо-католиком, або православним російського зразка, відмовляючись від своєї ідентичності, і продовжувати жити. Однак, ні латинські елементи, впроваджувані у наші храми чи богослужіння, ні московські обіцянки не змогли зламати їхнього духу.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ