«Віддатися пориву до реалізації своїх дарів і талантів», — о. Йосафат Хаймик до семінаристів ІФДС під час днів віднови духа

У неділю, 13 жовтня, в спільноті Івано-Франківської духовної семінарії завершилися жовтневі дні духовної віднови. Цього разу на запрошення ректора о. Тараса Путька їх проводив о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ, який ділився із семінаристами глибокими розважаннями про формацію людського сумління.

Про це пишуть на офіційному сайті Івано-Франківської духовної семінарії.

Пригадуємо, що реколекції у стінах духовного закладу розпочалися у п’ятницю, 11 жовтня, із вступної науки, у якій о. Йосафат звернув увагу на те, що для розпізнання свого сумління потрібно багато часу, адже саме воно дозволяє нам залишатися на правильному шляху.

БІЛЬШЕ — Розпочалися жовтневі реколекції для семінарійної спільноти

У другій науці о. Йосафат зосередився на темі розвитку сумління священника, який бере відповідальність за духовний розвиток своїх парафіян. Реколектант розкрив дві крайнощі сумління. Перша крайність — це скрупульозне сумління, проблемою якого є те, що ми бачимо гріх там, де його немає. Інша крайність — широке сумління, яке дозволяє людині роботи те, що вона хоче.

Крім того, проповідник зазначив, що семінарія є місцем формування сумління. Ця праця триває шість років та вимагає постійності й витривалості.

Також ієромонах зазначив, що основою нашого сумління має бути Боже Слово, яке визначає критерії правди та перемінює нас. «Якщо Бог змінює мене на краще, тоді я виявляю шану і любов до Нього, а формація мого сумління є на правильному шляху», – запевнив реколектант.

У третій науці отець-реколектант зосередився на темі спокус і на тому, як диявол випробовує кожного з нас. Основою для роздумів став уривок зі Святого Письма, зокрема Євангеліє від Матея 4:1-11, де описується важливий момент у житті Ісуса перед початком Його місії. Після того, як Святий Дух провадить Ісуса в пустелю, диявол намагається спокусити Його.

Ієромонах звернув увагу братії на трьох спокусах Ісуса, проводячи паралелі із тим, як диявол використовує унікальні риси та слабкості людини, щоб спокусити нас до гріха. «Злий дух добре знає наші особливості та недоліки й атакує саме там, де ми найбільш вразливі, намагаючись поступово зламати нас», — мовив він.

У четвертій науці священнослужитель роздумував над чеснотами, які дані Богом людині як таланти, які потрібно розвивати, а також за які потрібно буде здати звіт.

«Чесноти не даються нам даремно, їх потрібно виробити систематичністю та своїм характером. Ми ділимося ними з іншими. Ми маємо використовувати ці дари для того, щоби будувати та розвивати спільноту. Чесноти формуються інтелектуальністю, наполегливістю та характером», — мовив о. Йосафат.

Продовжуючи тематику попередньої науки, проповідник зазначив, що навіть на Голгофі диявол продовжував спокушати фізично виснаженого Ісуса Христа, пропонуючи Йому зійти з Хреста, використавши Свою Божественну природу. Христос до кінця звершив те, заради чого прийшов у цей світ — своєю смертю на хресті відкупити людство від неволі гріха.

У завершальній, п’ятій науці, яку реколектант виголосив під час недільної Божественної Літургії, семінаристи мали нагоду роздумувати над євангельською притчею про таланти:

«Дорогі браття, закликаю усіх вас віддатися тому пориву до реалізації своїх дарів й талантів, які дав нам Бог! Господь наділив достатньою кількістю цих талантів кожного з нас, а наше завдання — їх розвивати й помножувати, щоб приносити гідні плоди».

Підсумовуючи свої науки, о. Йосафат заохотив кожного семінариста докласти максимум зусиль для того, щоб стати священником сумління, щоб якнайкраще служити тим вірним, яких Господь їм поручить. «Кожен з нас покликаний зростати у дарі віри, який множиться лише тоді, коли ми ділимося ним з іншими! Будьте тим світлом, яке світитиме Христа кожній людині!» — додав на завершення реколектант.

Після богослужінь ректор семінарії о. Тарас Путько висловив вдячність о. Йосафату за проведення глибоких реколекцій: «Ви є прикладом тієї людини, яка максимально ефективно реалізовує ті таланти, які Бог на вас покладає. Ви є тим, хто завжди духовно запалює, тому дякуємо за ваше свідчення».

Завершилися реколекції молитвою за Україну «Боже Великий, Єдиний».

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ