Турбота про дорослих і малих: психологи проєкту «Разом з Україною завжди» продовжують відвідувати прихистки Прикарпаття

Як відомо, у рамках італійсько-українського проєкту «Разом з Україною завжди» 06/UCR/012832, який втілює Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ, психологи й педагоги піклуються про ментальне здоров’я вразливих верств населення. Про те, як проводять заняття в «Домі матері та дитини» у Горохолині й працюють з хворими у відділі з надання паліативної допомоги Солотвинської лікарні, читайте у нашому матеріалі.

Пригадуємо, що даний проєкт функціонує за фінансування Італійської Агенції з питань Співробітництва в галузі Розвитку AICS у співпраці з італійськими організаціями Focsiv, Missione Calcutta, ARCS, Condivisione fra i popoli та IBO Italia.

«Дім матері та дитини» у селі Горохолина, що на Богородчанщині, є прихистком, яким опікуються сестри-монахині Згромадження Служебниць Господа і Діви Марії з Матара Чернечої Родини Воплоченого Слова. Цей дім є місцем, де жінки отримують шанс на захист та опіку власних дітей, а також змогу розпочати нове життя. Діти ж ростуть та виховуються згідно основних християнських цінностей — навчаються любити ближніх і  дбати про навколишній світ.

Тож психологи працюють тут по-різному: проводять арттерапію для малечі та окремі заняття з матерями — як групові, так і індивідуальні.

Як зазначають фахівці, арттерапія дозволяє дітям виразити своє внутрішнє «я» крізь творчість, гармонізувати внутрішній стан, зменшити страхи та тривогу, а крім того створити цікаві вироби, які малюки зможуть залишити на згадку.

Зовсім інший підхід психологи використовують до пацієнтів відділу з надання паліативної допомоги Солотвинської лікарні — найголовніше для них знайти співрозмовників, тому однією з основних методик, яку застосовують спеціалісти, є емпатичне слухання.

Пані Софія — пацієнтка медичного закладу, розповідає, що спілкування з психологами завжди очікує з нетерпінням, адже це приносить легкість та радість в буденне життя.

Варто зазначити, що психологи проєкту «Разом з Україною завжди» тісно співпрацюють з медичним персоналом лікарні, обмінюючись досвідом та координуючи свої дії.

Дана ініціатива є яскравим прикладом того, як міжнародна співпраця може сприяти покращенню життя людей, які опинилися у скрутних обставинах та зцілювати рани війни. Завдяки цьому все більше людей, які мешкають в різних куточках Прикарпаття, отримують необхідну психологічну підтримку та змогу повернутися до повноцінного життя.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ