«Стати перед Марією, як Матір’ю, та повністю відкрити Їй наше серце», — Владика Микола у монастирі святого Герарда

«Богородиця — це наша Мама, Яка завжди дбає і заступається за своїх дітей. Ми сьогодні покликані стати перед Марією, як Матір’ю, та повністю відкрити Їй наше серце. Може боїмося перед іншими його відкрити, але перед Мамою, не слід себе закривати, хоч би яким було наше серце: грішним, стурбованим, самотнім, зраненим чи невдячним». Про це сказав Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, у свято Покрови Пресвятої Богородиці, під час візиту у монастир святого Герарда Згромадження редемптористів, що у селищі Гніздичів-Кохавина, Стрийської Єпархії УГКЦ.

Варто зазначити, що даний візит Владика Микола здійснив з благословення правлячого Єпископа Стрийської Єпархії УГКЦ Владики Тараса Сеньківа.

Спершу Владику Миколу зустріла парафіяльна спільнота храму Покрови Пресвятої Богородиці, якою опікуються отці-редемптористи. Згодом настоятель монастиря о. Михайло Гасяк запросив Єпископа очолити Архієрейську Божественну Літургію.

Під час богослужіння Архієрей роздумував із присутніми про Пресвяту Богородицю, яка є Покровителькою усіх християн:

«Наші князі та королі, наші козаки та гетьмани вибрали Богородицю як свою Покровительку й Опікунку. Запорожці мали на Січі церкву на честь Її Покрову. Отож у нашому народі культ Богородиці як Покровительки тягнеться золотою ниткою від княжих часів аж по сьогодні. Від самого початку існування нашої держави ми мали великих і сильних ворогів. Тому нічого дивного, що наш народ шукав такої допомоги та опіки у Богородиці».

За словами проповідника, Покров був і є для нашого народу днем великого вияву любові й вдячності та днем радісної прослави Її покрови й заступництва.

«Богородиця сказала велике “Так” для Господа Бога. Впродовж цілої старозавітної історії були великі люди як Авраам, який був батьком віри, Мойсей, Давид, пророки, але не було такої людини, яка б стала тим простором, через який Бог міг би увійти у цей світ. Ще не було абсолютно послушної людини, яка б дала абсолютний простір для Господа Бога у своєму житті. Бог чекав… Саме Марія стала Тією, Яка сказала цілковите “Так” Богові. Господь не увійшов би у цей світ без Її згоди, адже Він шанує людську волю. Бог чекав доти, коли буде одна людина, яка повністю дасть згоду, щоб Він зійшов з неба на землю, щоб Він створив новий вічний союз з’єднав людину і Бога навіки в одній особі», — роздумував Архієрей.

А відтак продовжив: «Тому в Ісусі Христі ми є спасенні, у Ньому наша людська природа і Божа з’єднались навіки й ніколи більше не роз’єднаються. А хто дав цю можливість, умови для з’єднання Бога з людиною? Це була саме Пречиста Діва Марія, коли сказала до Архангела Гавриїла «Ось я слугиня Господня, нехай мені станеться по твоєму слову». Марія стає повним, абсолютним простором, через який Бог сходить на землю, воплочується в утробі Діви Марії й народжується від Неї».

Насамкінець проповіді Єпископ-помічник закликав вірних просити у молитвах Богородицю, щоб Вона допомогла нам працювати так, як Вона сама працювала. А передусім — слухати Боже Слово так, як вона Його слухала, зберігати Його у своєму серці, як Вона зберігала, і тоді ми зможемо бути певні Її заступництва та покрову.

Опісля Літургії відбулася урочиста посвята дітей парафії під Покров Пресвятої Богородиці.

Згодом духовенство і вірні звершили похід до місця об’явлення Кохавинської Чудотворної ікони Матері Божої.

У цьому місці Владика Микола звершив Чин освячення води й поблагословив нею усіх вірних, які зібралися на моління.

Також у рамках святкування храмового празника місцева дитяча спільнота «Зоренята» провела благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ