На Богородчанщині провели екологічні місії

З ініціативи отця-протопресвітера Івана Мачкодери з 25 по 29 вересня у Богородчанах, напередодні святкування 90-річчя храму св. Івана Богослова, було проведено дні духовної віднови на тему «Гармонія особистості крізь призму вчення Митрополита А. Шептицького».

Реколекційні науки були сфокусовані на екобогословській спадщині Праведного Митрополита Андрея, яка покликана плекати культуру відповідальності за створіння в час війни, а також популяризувати його екосоціальне служіння та практичні ініціативи задля збереження природної спадщини Творця. Про це пише інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

Протягом чотирьох днів о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології у Івано-Франківській Архієпархії, після богослужінь зранку і ввечері проводив реколекційні науки, у яких, на основі біографічних фактів, витягів з послань Митрополита Шептицького, та прикладів з особистого життя, порушував питання покликання людини в цьому світі, спасаючого промислу Творця і відповідального ставлення до Божого створіння.

Вірні мали змогу в часі реколекцій спільно молитися Божественні Літургії, молебень до Бога Творця, екологічну Хресну дорогу, приклонитися до мощей св. Івана Богослова, зробити екологічний іспит власного сумління. Окрім цього, постійно була змога приступити до св. Тайни Покаяння.

У рамках духовної віднови, з огляду на довіру до молоді, адже вона є поколінням майбутнього, ті, яким ще далі жити на цій планеті, священники відвідали з духовно-екологічною місією місцеві навчальні заклади: Богородчанський ліцей № 1 ім. Олекси Гірника, Богородчанський ліцей № 2, Богородчанський професійний будівельний ліцей та деканальний осередок БФ «Карітас».

Екореферент за допомогою мультимедійної презентації намагався через візуалізацію, Слово Боже, науку Церкви і життєві істини пояснити дітям місію кожного із нас на Землі, зв’язок з Богом, з людиною та з природою.

«Священний обов’язок усіх нас полягає у постійній турботі про благо нашого спільного дому, про його майбутнє. Обережно, чутливо, з любов’ю слід ставитися не лише до людини, а й до природи», – наголосив гість з Франківська – «Ставлення до природи є ознакою моральності й мірилом рівня культури людини і віддзеркаленням нашого ставлення до Господа Бога».

Саме ці питання порушувалися під час спілкування з молоддю задля осмислення того, що стан навколишнього середовища напряму залежить від стану нашої душі та нашого сприйняття Богом створеного світу.

Тому від кожного з нас, від наших мотивів, рішень й вчинків, а також слів та щоденних молитов, безпосередньо залежить й стан того середовища, в якому проживаємо – сім’я чи спільнота, село чи місто, і врешті – наш спільний дім – Земля. Адже, як навчав Митрополит Андрей: «увесь світ є храмом Бога живого, є місцем Його прославлення». Таким чином людина покликана разом з усім створінням спільно творити «Царство Божої слави» на прикладах Його любові, гармонії та справедливості.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ