У стінах духовної семінарії відбувся щорічний з’їзд катехитів Івано-Франківської Архієпархії

У суботу, 28 вересня, у стінах Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата відбувся щорічний з’їзд катехитів Архієпархії. Цього дня вони отримали канонічні місії на новий церковний рік від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина. З цієї нагоди урочисті моління очолив Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

З нагоди Дня катехита до семінарії прибув 231 катехит Івано-Франківської Архієпархії, щоб молитовно дякувати Господеві за дар покликання навчати Христової віри дорослих та дітей, допомагаючи парафіяльним священникам голосити Слово Боже.

Під час Архієрейської Літургії Владиці Миколі Семенишину співслужили ректор ІФДС о. Тарас Путько, голова Катехитичної комісії Архієпархії о. Василь Качмарський, а також велика кількість священників Архієпархії, які прибули разом зі своїми катехитами на урочисту подію.

Звертаючись у часі проповіді до катехитів, Владика Микола найперше передав їм найщиріші вітання від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина з нагоди їхнього свята, а згодом роздумував над важливістю катехитичного служіння у житті церковної спільноти.

Як мовив проповідник, катехизувати є замало лиш словами, оскільки добрий катехит є тим, хто навчає також прикладом власного життя: «Так важливо, аби ваші слова науки, звернені до дітей та дорослих, були потверджені прикладом вашої віри та діянь», — заохотив Владика Микола.

Владика Микола розповів, що прикладом правдивого служіння для кожного катехита є Ісус Христос, який не проповідував лише словами, але й мовчанням.

«Ісус Христос проповідував словами, навчав великі юрби людей, проте успішною Його гомілія була і тоді, коли Він мовчав, адже тиша інколи може мати набагато більшу силу, ніж голосні слова», — мовив проповідник.

На завершення проповіді Архієрей мовив: «Сьогодні просімо у Господа, щоб наше катехитичне служіння було служінням Йому, аби ті, до кого ви йдете навчати, слухаючи та дивлячись на вас, раділи, що вони є справжніми християнами та учнями Христовими».

Продовження — «Нехай слова вашої науки будуть підтверджені прикладом вашої віри та діянь», — Владика Микола Семенишин до катехитів Івано-Франківської Архієпархії

Після богослужіння Владика Микола звершив Чин благословення на катехитичне служіння у новому 2024/2025 церковному році, а згодом вручив катехитам від імені Митрополита Володимира Війтишина 231 грамоту на канонічну місію – благовістувати Слово Боже через катехизацію та християнські науки.

Пізніше о. Василь Качмарський висловив вдячність Єпископу-помічнику за спільну молитву, повчальне слово та благословення на служіння ближнім. Крім того, душпастир зазначив, що для всіх катехитів кожного року є дуже важливим отримання благословення від Архієрея на успішну місію — благовістування Слова Божого серед народу. 

Далі Єпископ-помічник подякував катехитам за їхнє служіння та заохотив до активної праці, навчаючи дорослих, дітей та молодь Господньої науки.

Програма з’їзду продовжилася духовною наукою від о. Григорія Джали, МЗСА, який роздумував із присутніми над тим, як навчання правд Христової віри має закорінюватися у життя дітей та їх батьків, щоб воно перемінювало їх та спонукало до глибшого пізнання Господа Бога.

Архієпархіальний з’їзд завершився короткою презентацією «Екологічної казки», ініційованою Бюро з питань екології УГКЦ, та спільною молитвою.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ