Митрополит Володимир очолив формаційну зустріч із представниками Солотвинського протопресвітеріату

У вівторок, 24 вересня, у каплиці Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата відбулася формаційна зустріч архієпархіальної курії зі священнослужителями, братством, сестринством та касирами Солотвинського протопресвітеріату. Її очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Пригадуємо, що такі зустрічі відбуваються з кожним із протопресвітеріатів нашої Архієпархії задля аналізу й формації парафій, а також для співпраці між ними й курією.

Розпочався захід зі спільної молитви до Святого Духа.

Відтак до присутніх звернувся Митрополит Володимир, пригадуючи, що Церква є живою спільнотою, саме тому такі зустрічі є необхідними задля єднання навколо цієї істини.

Опісля Архієрей наголосив на важливості праці з молоддю у парафіях:

«Найбільшим нашим завданням сьогодні є залучати молодь до активного життя у Церкві, до наших храмів. У сучасному світі є чимало небезпек, які загрожують молодому поколінню. Тому наші діти мають бути захищеними, про це ми всі разом маємо дбати найперше! А для того, щоб кількість нашої молоді у парафіях збільшувалася, маємо організовувати для них молодіжні спільноти, прощі, подорожі, тематичні зустрічі, катехитичне навчання та багато іншого».

Згодом Архієрей звернув увагу на необхідності всіляко підтримувати українських Воїнів, які захищають нашу Батьківщину від ворога, задля наближення нашої перемоги та довгоочікуваного миру.

Також Владика Володимир закликав учасників формаційної зустрічі до плекання єдності у Христовій Церкві: «Нехай наше служіння з вами буде добрим, відкритим та щирим, щоб ми усі були однією родиною, особливо у цей такий складний час. Ми сьогодні бачимо, що Церква Христова є тим світлим місцем, у якому можемо знайти спокій, у ній ми можемо віднайти велике майбутнє для нашої Батьківщини, нашого народу, проте лише у єдності з Богом».

Пізніше до присутніх звернувся митр. прот. Степан Балагура, синкел у справах духовенства і священничих родин:

«Кожна наша парафія покликана нести живе Боже Слово — Євангеліє до своїх людей. Це означає, що у кожній парафії має бути постійна євангелізація, через яку вірні можуть глибше пізнавати Христа та з Ним єднатися. Крім того, у наших храмах повинна бути катехизація, яка полягає у навчанні правд віри як дітей, так і дорослих. Тому кожен з нас має голосити Боже Слово нашим дітям і молоді, щоб передавати цю науку з покоління в покоління».

Окрім того, о. Степан наголосив на необхідності як духовної, так і фізичної підтримки людей з інвалідністю у парафіях. Також, як зазначив душпастир, важливим елементом сучасного служіння Церкви є лікування ран війни, зокрема прояв опіки над Захисниками та Захисницями нашої держави.

Про основні канонічні питання, які стосуються парафіяльного життя розповів о. Олексій Данилюк, промотор справедливості Архієпархії.

Своєю чергою о. Віталій Максимів, синкел у парафіяльно-економічних справах та соціального підприємництва, представив присутнім діяльність гуманітарного координаційного центру Івано-Франківської Архієпархії за 2022/2023 рр. У цьому часі душпастир пригадав, що вкрай необхідною є фінансова прозорість у парафіяльних спільнотах.

Згодом п. Наталія Філіппова, головна економістка фінансового-юридичного відділу Архієпархії, розповіла присутнім про основні аспекти бухгалтерського обліку у парафіях.

Опісля бр. Андрій Луців, керівник відділу будівництва, розповів учасникам зустрічі про етапи будівництва й ремонтно-реставраційних робіт у парафіях.

Пізніше до присутніх звернувся прот. Віталій Козінчук, заступник голови сакральної комісії Архієпархії, який висвітлив основні аспекти українського сакрального мистецтва й акцентував особливу увагу на збереженні іконографічного канону у храмах. За словами душпастиря, основним призначенням ікон у церквах є занурення у молитву й спрямування людини до Бога.

Згодом слово мав прот. Василь Качмарський, голова катехитичної комісії Архієпархії. Священнослужитель наголосив на важливості ведення євангелізації та катехизації як основних напрямків служіння з метою творення «живої» парафіяльної спільноти.

Відтак прот. Іван Стефурак, керівник Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії, представив учасникам формаційної зустрічі медійні структури Архієпархії й розповів про їхню діяльність. Душпастир закликав присутніх до тіснішої співпраці зі структурами задля поширення парафіяльних новин у засобах масової інформації. Крім того, о. Іван наголосив на важливості ведення сторінок у соціальних мережах з метою висвітлення діяльності парафіяльної спільноти та залучення більшої кількості людей до Церкви.

«Подібно як Христос, ділячись притчами, знаходив спосіб промовити Своє Слово до зібраного народу, віддаляючись від них на човні у морі, так і ми з вами покликані шукати такі методи звістування добрих новин, щоб вони поширювалися на широку авдиторію й доходили у різні кінці світу», — мовив керівник Департаменту інформації Архієпархії.

Головний юрист Архієпархії прот. Іван Смішко розповів присутнім про процес вирішення юридичних питань, з якими часто зустрічаються у парафіях. Також священнослужитель ознайомив представників протопресвітеріату із Недержавним пенсійним фондом «Покрова».

Насамкінець прот. Михайло Макар, віцеканцлер Архієпархії, висловив вдячність парафіяльним спільнотам за участь у зборах й заохотив до активної співпраці з Архієпархіальним управлінням.

Формаційна зустріч завершилася спільною молитвою.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ