У Крилосі відбулася зустріч референтів Бюро з питань екології в Івано-Франківській Архієпархії

У четвер, 19 вересня, у Марійському відпустовому місці, що у с. Крилос, у рамках приготування до екологічних місій відбулася квартальна зустріч деканальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській Архієпархії, присвячена темі відповідальності за створіння у житті та діяльності Праведного Митрополита Андрея Шептицького.

Про це зазначає інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

Розпочалася зустріч спільною молитвою — молебнем до Бога Творця у Патріаршому прокатедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці, який очолив о. Сергій Довба, референт Бюро УГКЦ з питань екології у Львівській Архієпархії.

Після молитви та поклоніння Чесному і Животворному Хресту, о. Сергій звернувся до священників, відповідальних за екологічне служіння у протопресвітеріатах Івано-Франківської Архієпархії, і поетапно представив екобогословське вчення Митрополита Андрея Шептицького та його природоохоронні ініціативи, які були інноваційними в першій половині XX ст., але водночас залишились актуальними в наші дні, зокрема у час війни.

Посилаючись на церковно-екологічний календар 2025 року, о. Сергій послідовно розкрив в ключі інтегральної екології такі важливі аспекти із життя Митрополита Андрея, як вчення про Бога Творця, молитва, любов до гір, таборування, стале лісогосподарювання, економіка, екосоціальне служіння та екологічні чесноти.

У перервах між блоками священники мали змогу споглядати з Крилоської гори красу мальовничих краєвидів і познайомитися з тими місцями, які мали пряме відношення до праведного Митрополита.

Окрім цього, священникам було презентовано парафіяльні соціально-екологічні ініціативи, які сприяють об’єднанню й оживленню громади та є добрим прикладом для інших парафій.

Гість зі Львова також презентував релігійну літературу, в тому числі й присвячену життю і творчості Митрополита Андрея.

У рамках зустрічі о. Михайло Дзуль, референт Екобюро Івано-Франківської Архієпархії, представив екологічні місії задля збереження створіння у 2025 році. Одним із завдань яких є популяризація екобогословської спадщини та природоохоронної діяльності Владики Андрея, яка значно випереджала час і нині є гідним зразком для наслідування не лише в українській Церкві та суспільстві, а й у всесвітньому контексті.

Варто зазначити, що цьогоріч світова спільнота вшановуватиме 80-ту річницю з дня смерті праведного Митрополита, а у 2025 році відзначатиме 160-ту річницю з дня народження Андрея Шептицького.

На завершення екореферентам було презентовано нові видання Екобюро УГКЦ: екоказку «Світлячок і вітрячок» та гру «Марафон енергозбереження».

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ