З робочим візитом Івано-Франківську Архієпархію відвідали представники італійських благодійних організацій

Цими днями, 9-15 вересня, до Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ завітали представники італійських благодійних організацій.

У рамках робочих зустрічей, 9 вересня гості в супроводі о. Віталія Максиміва, синкела у парафіяльно-економічних справах і соціального підприємництва, та о. Івана Стефурака, керівника Департаменту інформації Архієпархії й директора архієпархіального благодійного фонду «Мізерікордія», здійснили візит до Одеси.

У цьому часі в почесному Консульстві Італії відбулася робоча зустріч посла Італії в Україні Карло Формоза з представниками італійських благодійних організацій — п. Паоло Кесані, директором конфедерації благодійних організацій християнського спрямування «Focsiv», п. Марко Іяццоліно, віцепрезидентом італійської благодійної організації «Missione Calcutta», та п. Доріаною Соммою, координаторкою міжнародних проєктів цієї ж організації, п. Вітторіо Віллою, президентом БО «Apurimac ETS», п. Паоло Тарабореллі, представником БО «No One Out», та п. Лучано Сентонзе, представником «CEFA ONLUS».

На зустрічі були також присутні консул Італії в Україні Стефано Мозер та директор Італійської Агенції з питань Співробітництва в галузі Розвитку (AICS) Пієтро Піпі.

Крім того делегація зустрілася з Владикою Михайлом Бубнієм, Екзархом Одеським, а також з італійськими та українськими благодійними організаціями, які працюють на Півдні України.

З 13 по 15 вересня делегація перебувала на Прикарпатті. У п’ятницю, у стінах архієпархіального управління, відбулася зустріч італійської делегації з зустрілася з Архієпископом і Митрополитом Івано-Франківським Владикою Володимиром Війтишиним.

У ній також взяли участь керівники проєктів, які Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ втілює за фінансування Італійської Агенції з питань Співробітництва в галузі Розвитку AICS у співпраці з італійськими організаціями Focsiv, Missione Calcutta, ARCS, Condivisione fra i popoli та IBO Italia —  «Razom z Ukrainoiu Zavzhdy» (06/UCR/012832) п. Міна Ланціллотті та «Health care for safety and rehabilitation» (27/UCR/012832) п. Джорджо Зелікович. Крім того, на зустрічі були присутніми священнослужителі Архієпархії — о. Степан Балагура, синкел у справах духовенства та священничих родин, о. Віталій Максимів та о. Іван Стефурак.

«Ваша праця не що інше, як виконання Божої заповіді — “усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших — ви Мені зробили” (Mт. 25:40). Щиро дякую за підтримку у такий важкий для нас час», — звернувся до благодійників Митрополит Володимир.

Відтак п. Паоло Чесані, звертаючись до Архієпископа, сказав: «Насамперед хочу подякувати вам, ваше Високопреосвященство, за можливість цієї зустрічі. Я переповнений надзвичайно позитивними емоціями через те, що можу познайомитися з вами. Я знаю історію Української Греко-Католицької Церкви, а ви є її частиною, тому дуже трепетно спілкуватися з вами. Це Церква, яка постраждала, відродилася й сьогодні спілкується з цілим світом».

Згодом гості розповіли Владиці Володимиру про себе та представили діяльність своїх організацій, а також висловили сподівання на майбутню співпрацю, зокрема у сфері сільського господарства.

«Ми дуже вдячні, що нам, можливо, вдасться відродити сільське господарство в такому вигляді, яким воно мало б бути. До Другої світової війни сільське господарство в Україні було дуже розвинутим, особливо тут, на Галичині, за сприяння праведного Митрополита Андрея Шептицького. Однак з приходом комунізму на наші землі все було винищено, а на місці угідь звели колгоспи. Відтак людей, які роками працювали на своїй землі, назвали «куркулями» та вивезли у Сибір. Це було важким етапом у нашій історії, оговтуватися потрібно й досі. Тому ми завжди підтримуватимемо ваші добрі ініціативи, задля розвитку й процвітання нашої Батьківщини», — мовив на завершення Владика Володимир.

Опісля аудієнції для італійських гостей провели екскурсію Лікувально-діагностичним центром «Клініка святого Луки».

Розповідаючи про медичний заклад, о. Віталій Максимів зазначив, що Клініка є соціальним підприємством Архієпархії й функціонує так: платоспроможні особи платять за медичні послуги, а соціально-вразливі верстви населення мають можливість обстежуватись пільгово чи безкоштовно шляхом рефінансування від надходжень платоспроможних пацієнтів. У військовий час, завдяки підтримці грантодавців, кількість пільгових пацієнтів становила 75% від загальної кількості відвідувачів.

Відтак делегація мала нагоду поспілкуватися з медиками та оглянути відділення лікувально-діагностичного центру.

Наступного дня, 14 вересня, благодійники відвідали прихисток для внутрішньо-переміщених осіб у селі Заріччя, де ознайомилися з побутом людей, поговорили з мешканцями та отримали свідчення про війну в Україні з перших вуст.

Наразі у будинку мешкають люди, які приїхали на Прикарпаття із Харківщини, Донеччини, Луганщини, Херсонщини, Сумщини та Запоріжжя. Серед них — матері з дітьми, пенсіонери та люди з особливими потребами.

Незабаром італійські гості побували у Микуличині, де відбувається відпочинковий табір для молоді з особливими потребами — «Діти Ісуса». Учасники даної спільноти щотижня збираються при Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового м. Івано-Франківськ.

Перебуваючи разом з дітками та їх батьками, італійці мали нагоду «прожити» разом з ними таборовий день — танцювати, грати різноманітні ігри та долучитися до програми. Крім того, «Діти Ісуса» презентували гостям інсценізацію казки, яка знайшла відгук у серцях глядачів.

Кожна зустріч, яка відбулася впродовж цих днів, стала можливістю втілити в реальність основну мету візиту італійської делегації — ознайомитися з потребами українського суспільства, зокрема вразливих категорій населення, щоб згодом зреалізувати ініціативи, які сприятимуть єднанню та лікуванню ран війни.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ