Завершився перший день XII Всеукраїнської Патріаршої прощі до Крилоса

Велика Вечірня з Литією, урочиста процесія з Галицькою чудотворною іконою Матері Божої, духовна наука Владики Теодора Мацапули, молебень до Богородиці, молитви на оздоровлення та співана вервиця — так пройшов перший день XII Всеукраїнської Патріаршої прощі до Крилоса, яка розпочалася у суботу, 3 серпня.

Цього дня до древнього Галича прибули паломники з різних куточків Прикарпаття та всієї України. Прочани добиралися до відпустового місця пішки, велосипедами й автотранспортом.

Більше — На галицькій землі розпочалася XII Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоса

Як і останні кілька років, моління у часі паломництва підносяться за якнайшвидшу перемогу України у війні та настання довгоочікуваного миру на нашій землі.

Насичена молитовна програма розпочалася із Великої Вечірні з Литією, яку очолив Владика Теодор Мацапула, Єпископ Мукачівської Греко-Католицької Єпархії, у співслужінні Владики Ніла Лущака, Єпископа-помічника Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.

Своїм співом богослужіння супроводжували семінаристи — учасники хору «Благовіст» Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата.

У часі Вечірні відбувся урочистий обхід довкола Патріаршого Прокатедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці з Галицькою чудотворною іконою Матері Божої та свічками.

Відтак чудотворну ікону виставили для привселюдного почитання, тому паломники мали нагоду у молитві припасти до стіп Пресвятої Богородиці.

Також упродовж вечірніх молінь охочі мали можливість приступити до Таїнства Покаяння.

Після Вечірні о. Юрій Прилепський, голова Комісії у справах родини і мирян Архієпархії, зачитав грамоту від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина для найстаршого ювілейного подружжя Архієпархії — п. Івану та п. Ганні Зельмановича, які відзначили нещодавно 50-у річницю свого подружнього життя.

Згодом Владика Теодор Мацапула виголосив духовну науку, у якій роздумував про важливість надії на Господа Бога, за прикладом Пречистої Діви Марії:

«Ми сьогодні всі так потребуємо розради! Бо кожної родини торкнулася війна, кожен з нас із засмученим серцем приходить до цього місця. Якщо подивимося на наш біль і на той біль, який мала Пресвята Богородиця, то знайдемо розраду. Бо Вона також не знала що буде далі. Вона тільки чула волю Господа Бога, але не знала як усе буде відбуватися. Та Марія розуміла, що Господь не зрадить і є Тим, на Кого можна покластися».

«Подивіться на це місце — воно так багато разів було зруйноване, але сьогодні тут збираються тисячі прочан. Ми покладаємося на волю нашого Спасителя, який не раз рятував наш народ від страждання. Господь показує, що в цьому болі Він разом з нами, поруч з кожним. Тож сьогодні тут, у стіп Галицької Богородиці, надіймося на Господа, Який не зрадить», — мовив проповідник.

ПРОДОВЖЕННЯ — «Надіймося на Господа,Який не зрадить», — Владика Теодор Мацапула у Крилосі

Продовжилася вечірня програма молитвами на оздоровлення й молебнем до Пресвятої Богородиці.

Відтак до прочан із духовними розважаннями звернувся о. Тарас Дзяйло, голова Молодіжної комісії Архієпархії, який роздумував про Пречисту Діву Марію, яка повністю віддалася Богові:

«Пресвята Діва Марія віддала своє життя Богові, бо Вона знала, що цілком Йому належить. Марія каже Господу: “Ось я, слугиня Господня. Нехай станеться так, як Ти кажеш”. У цьому святому місці ми хочемо віддати Марії честь. Ми багато молимося, стоїмо на колінах, але віддати честь Марії означає бути як Марія, до Неї уподібнюватися та Її наслідувати».

Згодом учасники прощі підносили свої молитви до небес під час співаної вервиці до Божого Милосердя, а після цього приступили до мирування освяченим єлеєм.

Також цього дня вірні мали нагоду здійснити похід до Княжої криниці, де відбулося освячення води. Насамкінець відбулося урочисте занесення Галицької чудотворної ікони Божої Матері до собору.

Пригадуємо, що XII Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоса триватиме до неділі, 4 серпня, а її кульмінацією стане Архієрейська Божественна Літургія, яку очолить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ