На парафії свв. Володимира і Ольги відзначили храмовий празник

У неділю, 14 липня, на парафії свв. Володимира і Ольги, Північного протопресвітеріату м. Івано-Франківськ, урочисто відзначили храмовий празник. 

З благословення Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина святкове моління у парафії очолив о. Степан Балагура, синкел у справах духовенства та священничих родин, у співслужінні о. Івана Яковлюка, пароха храму та протопресвітера Північного, о. Михайла Сушка, протопресвітера Східного, о. Ігоря Онищука, настоятеля храму святого апостола Юди Тадея, о. Івана Стефурака, резидента парафії, а також о. Володимира Широкого та о. Миколи Катрича, сотрудників святині.

На урочисту подію до найбільшого храму міста Івано-Франківськ прибули вірні з різних околиць прикарпатського краю, парафіяни, запрошене духовенство, а також представники влади.

У часі проповіді до вірних звернувся о. Степан, який мовив: «У сьогоднішньому слові Господь Бог по-особливому хоче промовити до нас, дати нам розуміння та глибші знання: як стати справжньою людиною, як бути людиною віри, як по-справжньому бути сином чи дочкою самого Господа Бога. З Євангелія ми чуємо про те, що Господь каже про світло. Він мовить про те, що коли око твоє світле, то все довкола тебе теж світле. Яке це світле око? Як зрозуміти, коли око світле, а коли лихе? Бог є Джерелом світла, Творцем людини, Він є тим, Хто покликав людину до життя, дає їй світло, ніби живить її енергією, щоб вона могла бути справжньою людиною».

«З іншого боку ми бачимо розповідь про лихе око, яке не має зв’язку зі Світлом — своїм Джерелом. І все, що воно може — бути егоїстом, вважаючи, що все є тільки для нього. Своєю чергою, добре око шукає можливості, щоб поділитися із ближнім, аби це світло, яке воно приймає від Бога, дати тим, хто його потребує», — додав проповідник.

Отець Степан розповів, що із сьогоднішнього читання ми чуємо ще одну дуже цінну істину, яку людський розум не може осягнути: «Ми не можемо зрозуміти значення словосполучення «Боже провидіння», а воно є нічим іншим як Божим піклуванням про нас, це нагадування про те, що Бог про нас пам’ятає».

«Шукаймо за тим, щоб наше око було світлим. Щоб ми це Сонце, яким є Бог, Яке світить на нас та дає життя, могли сприймати, а ще — ділитися ним із нашими ближніми. Коли ми вміємо жити так, тоді можемо сказати, що знаємо дорогу, якою потрібно крокувати до Царства Небесного, якщо ні — якою великою є наша темрява», — додав священнослужитель.

А відтак продовжив: «Сьогодні тут, у вашій парафії, ми святкуємо храмовий празник святого рівноапостольного князя Володимира, а декілька днів тому ми вшановували блаженну Ольгу. Ви ніколи не замислювалися над тим, чому князя Володимира називали «ясним сонечком»? Та тому, що він для свого народу приніс оте справді велике світло Христа. Те Сонце, яким є Господь Бог, він приніс Його для кожного з нас, й Воно світить нам і до сьогодні».

«Шукайте насамперед Царства Небесного і Його справедливості, а все решту — вам додасться. Як це шукати Царства Небесного? Це знаходити те світло, яке ми маємо від Бога, ті дари й таланти, які дав нам Господь. Це також вміти поділитися із ближніми, особливо у цей час, коли народ багато терпить, і так багато людей потребує, щоб ми з ними поділилися, бо коли ми не будемо думати тільки про себе, тоді станемо великим і славним народом», — сказав на завершення проповіді о. Степан.

Опісля Літургії о. Степан подякував всім присутнім у храмі за спільну молитву, а також передав вітання від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина та Владики Миколи Семенишина, Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, які цими днями перебувають на Синоді Єпископів УГКЦ у Зарваниці.

Відтак о. Степан привітав всіх парафіян храму із престольним празником та закликав молитися до великого князя Володимира, який приніс те сонце та світло для свого народу. Особливі слова вітань лунали для парафіян, які сьогодні служать у лавах Збройних сил України, захищаючи Батьківщину від агресора.

Пізніше у храмі лунало Многоліття для всіх парафіян.

Згодом о. Іван Яковлюк подякував о. Степану за візит на парафію й за те служіння, яке він звершує для духовенства та вірних нашої Архієпархії.

Відтак слова вітань лунали для душпастирів святині: о. Івана Стефурака, який цими днями відзначав свій день народження, та о. Володимира Широкого, який завтра відзначатиме свої іменини.

Наступним до присутніх звернувся п. Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська, який вручив о. Івану Яковлюку з нагоди 65-літнього ювілею почесну нагороду нашого міста — «Гордість Івано-Франківської громади».

Пізніше у храмі лунала молитва за Україну «Боже Великий, Єдиний», яку піднесли за настання якнайшвидшої перемоги та миру в Україні.

Насамкінець на подвір’ї храму священнослужителі звершили Чин освячення води, якою згодом поблагословили вірних.

Продовжилося відзначення празника святковим духовно-патріотичним виступом від Оксани Романюк, під час якого парафіянам-військовослужбовцям, що захищають нашу Батьківщину на фронті, вручили дрони, РЕБи та іншу необхідну техніку, яку вдалося придбати завдяки спільним зусиллям парафіян.

У цей день на парафію також завітали волонтери з різних куточків світу американської організації Siobhans Trust, які пригощали всіх охочих запашною піцою.

Опісля урочистостей о. Іван Стефурак від духовенства та парафіян подякував всім, хто долучився до організації та проведення празника.

Зокрема слова подяки лунали для п. Назарія Іваніва, депутата Івано-Франківської обласної ради, та п. Оксани Савчук, депутатки міської ради м. Калуш. Особливу подяку склали для волонтерів із США, бо завдяки їм та іншим європейським народам, українцям вдається бути стійкими та резильєнтними до викликів сьогодення.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ