Митрополит Володимир з архіпастирським візитом завітав до Духової Криниці

У понеділок, 24 червня, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин з архіпастирським візитом відвідав Духову Криницю – мальовниче місце в урочищі Вишновець, що поміж селами Сілець та Єзупіль. Воно відоме ще з XIII століття й вже неодноразово збирало на молитву вірних з різних куточків Прикарпаття.

Спершу на території паломницького місця Митрополита вітали діти, молодь, парафіяльна громада, запрошені гості, представники влади та духовенство.

Відтак відбулася Архієрейська Божественна Літургія, у часі якої Владиці Володимиру співслужили о. Володимир Кадлуб, парох с. Єзупіль, до якого належить паломницьке місце, о. Богдан Курилів, протопресвітер Єзупільський, а також чисельно зібрані священнослужителі Івано-Франківської Архієпархії.

Звертаючись до вірних із проповіддю, Архієпископ зазначив, що Святий Дух явився у виді огненних язиків, бо Він очищає від гріхів, огріває душі й серця любовʼю та просвічує розум.

«Перед Вознесінням на Небо Ісус Христос повчав апостолів словами: “Ви приймете силу, як Дух Святий злине на вас, і Моїми ви свідками будете в Єрусалимі, і в усій Юдеї та в Самарії, та аж до останнього краю землі” (Ді. 1,8). Ласка Святого Духа була така могутня, що після першої проповіді апостолів в Єрусалимі три тисячі слухачів повірили в Христа і прийняли Таїнство Хрещення. (Ді. 2,41). І це дуже трепетно, адже саме у Таїнстві Хрещення ми народжуємося для Бога водою й Духом Святим», — мовив Архієрей.

А відтак додав: «Апостол Павло в посланні до коринтян вказує: “Хіба ви не знаєте, що ви — храм Божий, і що Дух Божий у вас перебуває?”(1 Кр.3,16). Ми, християни, є живою Церквою лише тому, що в нас живе Святий Дух, бо Він і є життям та його творцем, джерелом світла та добра. Як йдеться в стихирі на сьогоднішній Утрені: “Дух Святий – світло й життя, і живе джерело духовне; Дух премудрости, Дух розуму; добрий, правий, мудрий, що володіє і очищує гріхи. Він – Бог і той, хто обожнює, Він – вогонь, що від вогню походить. Він промовляє, діє й розділяє дари. Ним прославилися всі пророки і божественні апостоли з мучениками”».

Опісля Божественної Літургії Митрополит Володимир подякував присутнім за спільну молитву, а також закликав постійно молитися за українських Захисників і Захисниць, які щодня мужньо протистоять ворогу.

Відтак була зачитана грамота для о. Івана Гнатюка, адміністратора парафії Різдва Христового с. Сілець, з нагоди його 30-річчя. Згодом для всіх присутніх лунало Многоліття.

Насамкінець відбувся Чин освячення води біля джерела та благословення нею вірних.

Завершилося дійство святковим концертом духовної пісні за участі мистецьких колективів Прикарпаття та благодійним ярмарком на підтримку Збройних сил України.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Фото — Єзупільська територіальна громада