«Ісус завжди є поруч зі Своїми дітьми», — Владика Микола на парафії Вознесіння Господнього

«Саме цю радість сьогодні Господь хоче нам об’явити. Він немов промовляє: “Я піду, але не залишу вас сиротами”». Про це сказав Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, у четвер, 13 червня, під час візиту на парафію Вознесіння Господнього, Південного протопресвітеріату м. Івано-Франківськ.

Традиційно на церковному подвір’ї Владику Миколу радо вітали діти, молодь, парафіяльна громада та духовенство, запрошуючи Єпископа очолити святкове моління.

У часі Архієрейської Божественної Літургії Владиці Миколі співслужили о. Іван Сас, парох храму, о. Андрій Заліський, сотрудник парафії, чисельно зібрані душпастирі Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, а також о. Василь Пантелюк, священнослужитель Донецького Екзархату УГКЦ.

Звертаючись до вірних з проповіддю, Владика Микола роздумував над Таїнством Господнього Вознесіння. За словами Єпископа-помічника, на Вознесіння Христове потрібно дивитися не крізь призму людського бачення, а очима віри. Лише тоді зможемо сповна відчути радість цього свята.

«Після Воскресіння Ісус ще 40 днів перебував на землі, об’являючись учням й оздоровляючи хворих, цим самим зміцнюючи віру найближчих Йому людей. Христос давав учням різні завдання, становлячи приклад того, як жити. А вже пізніше Він Возноситься, немов би залишає їх. Цікаво, що коли Ісуса поклали до гробу і Він перший раз залишив їх, учні були перелякані — закрилися, ховалися від людей, були розгублені й не знали що робити. Однак після другого моменту, який відзначаємо сьогодні, коли Ісус залишив їх, Возносячись на Небо, “вони вернулися з великою радістю в Єрусалим” (Лк. 24:52)», — мовив Архієрей.

Пояснюючи цю радість, яку сьогодні поділяємо з Христовими учнями, Владика Микола ствердив, що Вознесіння Господнє свідчить про те, що Христос, навіть перебуваючи на Небі, є поруч з нами:

«Навіть коли Господь Возноситься на Небо, не покидає нас. Він завжди є поруч, але в інший спосіб. Господь дуже часто є з нами в особі нашого ближнього. Можливо, ми рідко над цим задумуємося, але якщо сьогодні, після Служби Божої, замислимося, то точно пригадаємо ті моменти у житті, коли Господь, у постаті ближнього прийшов, щоби показати, що Він не є далеким, не є байдужим. Ісус завжди є поруч зі Своїми дітьми. Саме цю радість сьогодні Господь нам хоче об’явити. Немов промовляє: “Я піду, але не залишу вас сиротами”».

Відтак Єпископ-помічник пригадав, що сьогодні у нашій Церкві розпочинається Декада місійності — десять днів, що готують нас до свята Зіслання Святого Духа. Архієрей закликав вірних духовно приготуватися до цього величного свята, а в особливий спосіб молитися за те, щоб Божий Дух зійшов на нашу рідну Україну й наших Воїнів.

«Зло може робити тільки той, хто втратив мир і дари Святого Духа. Дякуймо Богові за радість того, що Він нас не покидає. Дякуймо за Його постійну присутність між нами — між нами як народом, родиною й кожною людиною зокрема. Господь є присутній, бо безмежно любить кожного з нас. А ми продовжуймо відкриватися на Божу дію в нас і тоді побачимо величні діла Божі у нашому повсякденному житті», — підсумував Владика Микола.

Опісля моління Владика Микола привітав парафіян з храмовим празником, а також передав найкращі побажання від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина.

Згодом з храмовим празником парафіяльну спільноту й душпастирів вітали міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків, народна депутатка України п. Оксана Савчук та колектив ліцею імені В’ячеслава Чорновола Івано-Франківської міської ради, яким опікуються священнослужителі парафії.

Далі о. Іван Сас, подякував за численні вітання, зокрема висловлюючи вдячність Владиці Миколі за щиру молитву та підтримку, а парафіянам за постійну ініціативність.

Насамкінець у храмі лунала молитва за Україну «Боже Великий, Єдиний», а Владика Микола уділив присутнім своє архієрейське благословення.

Продовжилися урочистості святковим мируванням. Відтак на церковному подвір’ї Єпископ-помічник здійснив Чин освячення води, якою згодом поблагословили вірних.

На завершення присутні насолодилися культурною програмою, яку підготувала молодь. Також всі охочі мали нагоду доєднатися до збору коштів на потреби Збройних сил України.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ