«Саме зустріч із живим Богом перемінює людину», — Владика Микола під час візиту до парафії села Руда

У неділю, 2 червня, до парафії Богоявлення Господнього, що у с. Руда, Рогатинського протопресвітеріату, завітав Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Під час архіпастирського візиту Владика освятив наріжний камінь під будівництво нової катехитичної школи, що діятиме при парафії.

Перед урочистою подією парафіяльна спільнота мала нагоду взяти участь у днях віднови духа із насиченою молитовною програмою, які проходили на парафії із 30 травня до 1 червня під проводом реколектанта о. Ярослава Тимішака, адміністратора парафії св. апп. Петра і Павла Богородчанського протопресвітеріату.

Спершу Архієрея на подвір’ї святині теплими словами зустрічали священнослужителі, а також діти й молодь, парафіяльна спільнота та гості храму

Відтак розпочалася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Владика Микола у співслужінні адміністратора о. Дмитра Ярича, протопресвітера Рогатинського о. Дмитра Бігуна, о. Ярослава Тимішака й душпастирі протопресвітеріату.

У часі богослужіння Єпископ виголосив проповідь, у якій роздумував над уривком із Євангелія:

«У сьогоднішньому уривку із Євангелії чуємо розповідь про жінку — самарянку. Цікаво, що євангелист Іван не називає ім’я цієї жінки. Цим Господь хоче сказати, що цією особою, у сьогоднішньому випадку — самарянкою, може бути кожна людина, кожен із нас».

«Жінка приходить до цього джерела, щоб напитися води, опівдні, у той час, коли вона знає, що ніхто не прийде через спеку. Можливо тому, що вела неморальний спосіб життя, надіялася, що в цей час там нікого не буде. Але стається щось протилежне — вона зустрічає біля криниці не когось, хто її осудить, але самого Спасителя Ісуса Христа — Месію», — мовив Владика.

Відтак Владика звернув увагу на молитві християнина, яка є зустріччю із самим Богом. За словами проповідника, ця зустріч людини із Богом, як і в уривку з Євангелії, не відбувається лише у церкві: Господь хоче нас зустрічати й з нами розмовляти будь-де, де б ми не були.

«Інколи ми думаємо, що щоб зустріти самого Бога, треба мати якісь великі заслуги або вести дуже праведне життя. Але бачимо, що Ісус хоче зустрітися із цією жінкою, яка ще до зустрічі не була святою. Саме зустріч із живим Богом перемінює людину», — зауважив Архієрей.

Згодом Архієрей зауважив, що Господь дає напитися живої води самарянці, натомість з учнями говорить про їжу: «Коли вони запитують про їжу, Він каже, що Його їжа – чинити волю Отця. Кожного разу, коли входимо до храму, ми приходимо до самого Джерела — Спасителя, Який каже: “Я є Хліб життя” і мовить, що дасть напитися тієї води, після якої не матимемо спраги ніколи».

Після моління Владика Микола вручив подячні грамоти адміністратору та спільноті храму від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина за активний розвиток парафії. Відтак о. Дмитро Ярич висловив вдячність Єпископу-помічнику за душпастирський візит та вірним за служіння на благо Церкви.

Згодом духовенство та молільники вирушили на подвір’я храму, де відбувся Чин освячення нового хреста, а також наріжного каменю майбутньої катехитичної школи блаженного Володимира Прийми, що діятиме при парафії.

На завершення святкувань парафіяльна молодь та діти представили для Владики та душпастирів подячний концерт із віршами та піснями.

Фото – Орест Третяк

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ