Митрополит Володимир уділив дияконські свячення у соборі Преображення Господнього

У неділю, 19 травня, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин очолив моління у соборі Преображення Господнього парафії св. влкмч. Дмитрія, що у м. Івано-Франківськ. У цей день Архієрей уділив дияконські свячення піддиякону Андрію Байдюку.

Традиційно на церковному подвір’ї Владику Володимира радо вітали діти, духовенство та парафіяльна громада на чолі з парохом храму о. Борисом Гобиром, протопресвітером Західним.

Відтак відбулася Архієрейська Божественна Літургія, у часі якої Митрополиту співслужили о. Борис Гобир, душпастирі святині, а також запрошені священнослужителі Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Звертаючись до вірних із проповіддю, Архієпископ роздумував над словами Євангелія у неділю Мироносиць:

«Євангелисти свідчать, що люди горнулися до Христа-Учителя, а побожні жінки часто супроводжували Його та апостолів. Ці жінки виявилися справжніми героїнями під час Страстей Христових. Жінки йшли за Ісусом на гору Голгофу і «плакали за ним та голосили» (Лк. 23, 27).  Євангелист Іван говорить, що на горі Голгофі «при хресті Ісусовім стояли Його Мати, сестра Його Матері, Марія Клеопова і Марія Магдалина» (Ів. 19, 25), а в Євангелії від Матея читаємо, що на Голгофі «було багато жінок, які дивилися здалека; вони слідом ішли за Ісусом з Галилеї, і Йому прислуговували: між ними Марія Магдалина, Марія, Мати Якова та Йосифа, і мати синів Заведея» (Мт. 27, 55-56)».

«Коли Ісус помер на Хресті, а Йосиф з Ариматеї та Никодим поклали Його до гробу, жінки дивились, де Його покладено (Мр. 15, 47). Думкою, серцем і душею ці побожні жінки постійно були біля гробу Спасителя. Вони купили дорогоцінні пахощі й миро, щоб наступного дня перед сходом сонця зайти до гробу і віддати Христові останню прислугу — намастити Його тіло», — мовив Архієрей.

А відтак додав: «Жінки-мироносиці побачили Воскреслого Спасителя швидше, ніж апостоли. Жінки-мироносиці — перші проповідниці Христового Воскресіння, з радістю розказали апостолам, що бачили Воскреслого Христа. Ісус винагородив їхню любов, жертву і посвяту».

Урочистим моментом Літургії стали дияконські свячення піддиякона Андрія Байдюка, якому Владика Володимир уділив святу Тайну Священства у ступені диякона. Чин поставлення диякона традиційно звершився після освячення Євхаристійних Дарів.

Опісля моління парох храму о. Борис Гобир звернувся до присутніх у храмі зі словами вдячності за спільну молитву. Зокрема священнослужитель подякував Митрополиту Володимиру за візит та постійну молитовну підтримку, а також побажав нововисвяченому диякону Андрію відданого й натхненного служіння у Христовому винограднику.

Своєю чергою диякон Андрій Байдюк висловив вдячність Архієрею за батьківську опіку та подякував усім людям, які змалечку, впродовж всього життя й до сьогодні, є поруч з ним на дорозі служіння Господу.

Насамкінець Архієпископ побажав нововисвяченому диякону навчатися щодня віднаходити Воскреслого Христа у своєму серці й чинити Його волю. Окрім того, Владика Володимир закликав усіх присутніх щодня молитися за українських Захисників і Захисниць, які невтомно відстоюють волю й незалежність нашої Батьківщини.

На завершення у храмі лунала молитва за Україну «Боже Великий, Єдиний», а Митрополит Володимир уділив присутнім своє архієрейське благословення.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ