Відбулась презентація збірки духовно-екологічної поезії Владики Михаїла Колтуна «Весь світ молитвою благословляю»

30 жовтня в храмі Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата відбулася презентація ще одного видання Бюро УГКЦ з питань екології – збірки поезії Преосвященного Владики Михаїла Колтуна «Весь світ молитвою благословляю», вірші, якої просякнуті любов’ю до Творця та всього Божого створіння і є своєрідним закликом-молитвою до вибудовування гармонійних стосунків з Нашим Творцем та всім сотвореним світом.

Про це повідомляє Бюро УГКЦ з питань екології.

Розпочався захід Молебнем до Бога Творця, який очолив автор збірки у співслужінні єпископа помічника Івано-Франківського владики Миколи Семенишина, ректора семінарії о. Тараса Путька, екореферента Сокальсько-Жовківського о. Юрія Годіся, екореферента Івано-Франківського о. Михайла Дзуля та духівників семінарії. Після спільної молитви за Богом створений світ і за мир в ньому до слова запросили автора поезій.

У своєму слові Правлячий Архієрей Сокальсько-Жовківської єпархії  поділився власними роздумами щодо місця Бога в житті людини, суспільства та всього створіння в контексті особистого життєвого досвіду, душпастирського служіння, довголітнього церковного проводу та авторської екопоезії, яку презентував для майбутніх душпарстирів. Архиєрей  поділився з семінаристами та їх наставниками спогадами про те, як він особисто з дитинства плекав культуру відповідального ставлення до Богом створеного світу, а також як споглядання краси цього світу надихає до молитви прослави Творця у поезії.

Далі керівник Бюро УГКЦ з питань екології проф. д-р Володимир Шеремета, який ініціював повстання цього видання, в особливий спосіб застановився над темою «відповідальності за створіння» як інтегрального екологічного покликання людини – покликання дбати про ближніх, про своє довкілля, природу і весь створений світ, що провідною ниткою пронизує усю збірку.

«Поетична збірка преосвященнішого Владики Михаїла «Весь світ молитвою благословляю» є одночасно і глибокою та щирою молитвою, і своєрідним поетичним екологічним катехизмом, а також дороговказом для воплочення живої віри у Творця і Спасителя, – констатував очільник Екобюро УГКЦ, а також висловив переконання, – що ця поетична еко-збірка стане у пригоді найширшій авдиторії, зокрема душпастирям, катехитам, вчителям християнської етики, семінаристам, а також усім, хто прагне жити у Христі на всі 100%, що включає також і наше християнське ставлення до довкілля».

Владика Микола Семенишин поділився власними враженнями від прочитаних віршів зі збірки і звернув увагу на два терміни, які часто присутні у поезії владики «краса незбагненна» і «Божа благодать», що свідчать про глибокий духовний зв’язок автора зі світом природи і її Творцем.

Поміж доповідями семінаристи, приналежні до екологічного відділу ІФДС, декламували вибрані поезії зі збірки.

На завершення презентації ректор ІФДС від імені семінарійної спільноти подякував гостю за візит і таку чудову презентацію.

Завершилася презентація спільною молитвою, архипастиським благословенням та спільним фото на згадку про захід. Всі бажаючі мали змогу придбати збірку та отримати автограф автора.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ