«Монастирі давнього Галича — духовні обереги української нації»: У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація книги

У четвер, 12 жовтня, у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація книги «Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації». На захід завітали Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин та Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владика Микола Семенишин.

Цього дня у лекційній аудиторії зібралися науковці, викладачі, працівники, студенти й аспіранти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Інституту історії України НАН України, представники влади та органів місцевого самоврядування.

Також до заходу доєдналося чисельно зібране духовенство, серед яких, зокрема, були присутні Митрополит Івано-Франківський і Галицький ПЦУ Йоасаф Василиків, Єпископ Богородчанський ПЦУ Феогност Бодоряк та ректор Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата о. Тарас Путько.

Автор книги — декан факультету історії, політології й міжнародних відносин, професор Микола Кугутяк каже, що до дослідження та написання книги доєдналося чимало науковців, студентів та істориків, а саме вивчення та розвідка духовної культури древнього Галича триває вже 17 років.

На початку презентації з вітальним словом до присутніх звернувся ректор вищого навчального закладу Ігор Цепенда. Він наголосив, що Прикарпатський національний університет впродовж багатьох років долучається до популяризації історії Галича, а також залучає своїх студентів до поширення духовно-культурної значущості рідних земель.

Відтак слово мав Митрополит Володимир, який подякував науковцям за перспективні й важливі дослідження, назвавши їх не тільки надбанням Прикарпатського регіону й України, а й світової спільноти, зокрема духовно-релігійних течій.

«Насамперед я хочу подякувати автору книги, пану Миколі, за те, що він, працюючи в Прикарпатському університеті, теж став прикарпатцем, відчув усі тонкощі нашого життя й нашу історію. Беручи до рук цю книгу, ми ознайомлюємося з усією величною історією Галича. 1125 років — це дуже багато. Більшість великих міст, які маємо зараз, ще не існували, тоді як в Галичі вже діяли монастирі та розвивалась писемність. Проте дуже прикро, що на відміну від інших країн, не можемо похвалитися такою кількістю історичних пам’яток, які збереглися цілими до сьогоднішнього дня. У нас надто важка історія».

«Бувши в центрі Європи, ми завжди потерпали від війн, що нищили нашу Батьківщину. Та й сьогодні ми також перебуваємо у стані війни. Війни, яку принесли ті, хто хоче нас зруйнувати, а разом з нами — нашу історію. Тому ці дослідження є фундаментом, який визначає те, що ми маємо могутню історію, про яку ніхто не скаже так, як розповімо ми. Тільки перебуваючи разом, можемо будувати щось нове й зберігати цінне. Бо є дуже не просто людині, у часі наукового розвитку, пам’ятати, що вона є людиною, а не предметом, яким можна керувати чи принижувати. Наша Церква завжди стоїть на тому, що людина є сотвореною Богом, і до кожного потрібно ставитися з повагою й гідністю», — додав Архієпископ.

Згодом виступив Митрополит Йоасаф, який подякував автору книги за важливу працю й наголосив на важливості збереження культурної та духовної спадщини України.

Відтак Митрополит Володимир та Митрополит Йоасаф вручили пану Миколі нагороди ти грамоти за визначний внесок у релігійно-культурну сферу.

Опісля слово мав голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, який відзначив вагомий внесок представленої праці до національно-культурного надбання.

Незабаром професор Микола Кугутяк, автор книги, мав можливість розповісти про основні аспекти дослідження й етапи роботи, яку провели задля написання праці. Він подякував усім колегам, які долучилися до археологічних, історичних та аналітичних робіт, що тривали протягом довгих 15 років.

«У цій книзі йде мова про 29 монастирів, які діяли на території Галича та прилеглих теренах. Знаємо, що монастирі були центром культури, цивілізації, писемності, духовності й християнської ідентичності — усіх складових, що визначають нашу самобутність», — мовив науковець.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ