Відбулася зустріч голів молодіжних комісій і представників молоді із різних архієпархій УГКЦ

Нещодавно відбулася формаційна зустріч голів молодіжних комісій і представників молоді із різних архієпархій УГКЦ, яку організувала Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ у МДЦ «Зарваниця» в рамках підготовки до «Форуму молодіжного душпастирства».

Про це інформує Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ.

У першому блоці психотерапевтка Юліана Маслак розкрила тему «Психологічна підтримка в часі війни», зокрема через питання викликів сьогодення та впливу війни на ментальне здоров’я населення. Говорили про посттравматичний синдром і як з ним працювати, розібрали модель гострої та інтегрованої втрати. Наголосили на важливості комплексної роботи душпастирства та залучення фахівців — психологів та психотерапевтів за потреби.

Другою частиною зустрічі модерувала Вероніка Дякович — проєктна менеджерка Національного українського молодіжного об’єднання «НУМО». Перш ніж складати формаційну програму для молоді, завдяки SWOT-аналізу вдалось окреслити сильні та слабкі сторони Церкви, оцінити можливості й загрози.

Зокрема, намагались почути один одного та співпрацювати у форматі 4 мішаних груп — священників та представників молоді. Наступним етапом розбирали виклики, над якими доведеться працювати, згрупувавшись по митрополіях. Вдалось окреслити спільні тезиси, які ляжуть в основу напрацювання духовно-формаційної програми молодіжного душпастирства: ментальне здоров’я, нестабільність, рани війни та те, як залучити, і попри те не втратити молодь, яка емігрувала з України; брак стратегії, комунікації, зацікавленості та дослідження потреб молоді, зокрема, якість душпастирства, як процес і створення пропозицій та молодіжних центрів. Також не оминули проблеми релятивізму й антихристиянських ідеологій.

Завершальною частиною формаційної зустрічі була робота спільно з Вальдемаром Павельцем, священником РКЦ. Учасники, зокрема, напрацювання програми згідно з настановами Папи Франциска «Радісні в надії». Це гасло стало ключовим для підбору тематик. Загалом програма для роботи з молоддю складатиметься з 3 блоків: допомогти відчути голос Бога; формації (справжність, простір, час) та структури RISE UP: катехизація, ділення і підсумки та запитання.

Спершу командно молодь зі священниками думали над 12 темами катехиз, потім окремо молодь, окремо священники, працювали над запитаннями, які ці теми можуть розкрити. А вкінці групи по митрополіях обговорювали ініціативи, які б хотіли організувати локально, а також пропозиції, які могли б запропонувати для інших митрополій та на всеукраїнському рівні.

Також на зустрічі відбувалась презентація нових статутів УМХ (Христина Потерейко), представлення оновленої стратегії ТУСК «Обнова» (Соломія Костенко) та діяльності СУМу в Україні (Леся Голик), презентація діяльності об’єднання «НУМО» (Вероніка Зварич). Зокрема, мали Літургії, які очолював о. Роман Демуш і о. Іван Сас. Надалі в планах Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ організувати митрополичі форуми, як етапи Всеукраїнського форуму молодіжного душпастирства.

Слід зазначити, що у даній зустрічі взяли участь голова Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ о. Михайло Віхоть, заступник о.Іван Сас, а також представники молоді з храму Різдва Пресвятої Богородиці, що у м. Івано-Франківську. 

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ