#ХрамиТвогоМіста: Церква Всіх Святих Українського Народу

Захований у тихому місці серед дерев, на березі річки розмістився світлий храм Усіх Святих Українського Народу. Чому храм називають лемківським та як формувалась спільнота діяльних християн, які люблять ближнього та піклуються про добробут інших? Про це та інші особливості життя парафії розповів її парох о. Василь Чорній.

Історія створення лемківського храму

Мікрорайон Микитинці, що в Івано-Франківську, місцеві називають «ринь». Там живе доволі багато переселенців з Лемківщини, які раніше не мали свого храму. Тож Владика Володимир благословив таку ідею – збудувати святиню, оскільки в цьому мікрорайоні була потреба, щоб люди мали де молитися. Парафію Всіх Святих Українського Народу заснували у 2012 році. Навіть архітектурно з центральним п’ятиярусним дерев’яним куполом храм нагадує лемківський. Отець розповів, що архітектурний план змінювався декілька разів, щоби вдало підкреслити приналежність до лемків.

Після посвяти місця, тут встановили пам’ятний хрест та розпочали зведення святині. Спершу Літургію служили в невеликій каплиці. Всі ресурси парафії вкладалися в будівництво і рівно за три роки спорудили храм. У 2016 році відбулося урочисте освячення церкви, яке здійснив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Активна та жива парафіяльна спільнота

Молода парафія активно займається знайомством дітей та дорослих з Богом. При храмі діє катехитична школа, де катехизують цілих чотири класи – молодших дітей, старшу групу, тих, хто готується до Першого Причастя, а також дорослих осіб. Біля храму планують спорудити окрему катехитичну школу, а поки навчання проходить там, де починалося служіння. Між тим священники парафії духовно провадять дітей та вихователів дитячого садочку в селі Микитинці.

Також не залишаються без уваги пацієнти Івано-Франківського обласного центру паліативної допомоги. Щовівторка священники здійснюють у хоспісі пастирські служіння, відправляючи Божественні Літургії та при потребі відвідують хворих, підтримуючи їх.

Парафія заснувала чудесну традицію – організовувати пікніки для бездомних. Парафіяни готують для безхатьків їжу та організовують цікаве спільне проведення часу. Є люди, відповідальні за соціальні служіння на парафії, які опікуються малозабезпеченими родинами, самотніми людьми похилого віку, турбуючись про них як матеріально, так і морально.

Парафіяни дуже люблять подорожувати, тож постійно їздять у прощі. Молитовний дух підтримує спільнота «Матерів у молитві», які моляться у найрізноманітніших наміреннях, огортаючи щирими молитвами всю парафіяльну спільноту.

Особливу увагу при вході в храм привертає запрестольна ікона, на якій зображено всіх святих українського народу. Художник малював ікону спеціально для цього храму, адже досі таких ікон не було. А на храмовий празник щороку виставляють до почитання мощі одного з українських святих.

Священнослужителі парафії

Парох парафії о. Василь Чорній та сотрудник о. Ярослав Рохман, окрім парафіяльних, виконують також додаткові служіння. Отець Василь Чорній працює практичним психологом у Католицькому ліцеї святого Василія Великого, а отець Ярослав є головою Комісії у справах охорони здоров’я та душпастирства Івано-Франківської Архієпархії.

Святі Літургії своїх співом супроводжує дорослий парафіяльний хор, а зовсім скоро парафіяни та гості храму зможуть почути найважливішу християнську молитву у виконанні дитячих голосів.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ